Wie wordt kampioen? De scenario's van Anderlecht, Club Brugge en Union

Zo worden ze kampioen: de scenario's van Anderlecht, Club Brugge en Union

19 mei om 13:00
Laatste update: 19 mei om 13:00

Club Brugge kwam maandag niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Union. Door de draw in het Jan Breydelstadion kan RSC Anderlecht zondag kampioen worden. Maar de titel kan ook nog naar Club Brugge en Union gaan. Hoe? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Door de zege van Anderlecht tegen Genk en de draw tussen Club Brugge en Union begint paars-wit als leider aan de voorlaatste speeldag. Anderlecht en Club Brugge hebben elk 46 punten, maar de Brusselaars eindigden voor Blauw-Zwart in de reguliere competitie en zijn bij evenveel punten in het voordeel. Union volgt op plaats drie met 43 punten.

Speelschema speeldag 9
Zondag 19/5 – 13u30 Cercle Brugge – Union
Zondag 19/5 – 18u30 RSC Anderlecht – Club Brugge
Maandag 20/5 – 18u30 KRC Genk – Royal Antwerp FC

Op de negende speeldag van de Champions' Play-Offs zijn er nog drie clubs in de running voor de titel. Enkel Anderlecht kan het volgende week zondag afmaken. Club Brugge en Union kunnen ten vroegste op de laatste speeldag kampioen worden.

Zo wordt Anderlecht kampioen op speeldag 9
Union trapt volgende week zondag eerder af dan de topper tussen Anderlecht en Club Brugge. Morst Union met punten tegen Cercle Brugge? Dan kan Anderlecht zondagavond de landstitel vieren. Het moet dan wel zelf winnen van Club Brugge later op de avond.

Wint Union bij Cercle Brugge? Dan valt de beslissing pas op de slotspeeldag. Anderlecht en Club Brugge kregen er na de halvering van de punten een half punt bij. Union niet en is daarom met evenveel punten aan het einde van de Play-Offs in het voordeel.

Speelschema speeldag 10
Zondag 26/5 – 18u30 Union – KRC Genk
Zondag 26/5 – 18u30 Club Brugge – Cercle Brugge
Zondag 26/5 – 18u30 Royal Antwerp FC – RSC Anderlecht

Zo wordt Anderlecht kampioen op speeldag 10
Kan Anderlecht zich niet tot landskampioen kronen op de voorlaatste speeldag, dan krijgt het een herkansing op de slotspeeldag. Wint het of pakt het een punt tegen Club Brugge dan heeft Anderlecht zijn lot om kampioen te worden nog in eigen handen.

Wint Anderlecht van Club Brugge? Dan is Club Brugge uitgeschakeld voor de titel. Met een punt tegen Antwerp is Anderlecht zeker van de titel. Verliest het op de Bosuil na winst tegen Club Brugge dan mag Union geen zes op zes pakken op de laatste twee speeldagen. 

Bij een gelijkspel tussen Anderlecht en Club Brugge kan het pas echt spannend worden op de slotspeeldag. Anderlecht kan dan kampioen spelen op speeldag 10 als het minstens evengoed doet als Club Brugge en de resultaten van Union meevallen. Concreet: speelt Anderlecht gelijk bij Antwerp dan mag Union maximaal vier punten halen op de laatste twee speeldagen. Verliest het bij Antwerp dan mag Union maximaal drie op zes pakken. 

Moest Anderlecht verliezen van Club Brugge dan is de titel nog niet (helemaal) weg. Anderlecht moet dan op de slotspeeldag zelf winnen. Club Brugge moet verliezen en Union mag op de twee laatste speeldagen maximaal vier punten halen. 

Zo wordt Club Brugge kampioen op speeldag 10
Wint Club Brugge bij Anderlecht? Dan heeft het op de slotspeeldag voldoende aan een punt tegen Cercle Brugge om zich tot kampioen te kronen. Zelfs bij een nederlaag in de derby kan Club Brugge nog de titel pakken als het gewonnen heeft in Anderlecht. Paars-wit mag dan maximaal een punt pakken tegen Antwerp. Terwijl Union maximaal vier op zes mag pakken op de twee laatste speeldagen.

Indien Anderlecht - Club Brugge op een gelijkspel eindigt, moet Club Brugge het op de slotspeeldag beter doen dan paars-wit om te titel te vieren. En is het afhankelijk van de resultaten van Union. 

Zo wordt Union kampioen op speeldag 10
Union is nog niet uitgeschakeld. De kansen voor Union om kampioen te worden zijn niet al te groot, maar ze zijn er nog. Union moet sowieso zes op zes halen wil het alsnog kampioen spelen. Daarnaast mogen Anderlecht en Club Brugge maximaal drie op zes halen.