Club Brugge-opponent Fiorentina onder de loep voor halve finale

Club Brugge-opponent Fiorentina, finalist die 100 miljoen euro meer waard is

1 mei om 13:32

Club Brugge mag het in de halve finale van de Conference League gaan opnemen tegen het Italiaanse ACF Fiorentina. Wat mag Club Brugge verwachten van de Italiaanse formatie? Vorig seizoen wist Fiorentina het tot de finale van de Conference League te schoppen. Fiorentina heeft een minder seizoen in de Serie A, de ploeg staat op dit moment op de achtste plaats. VoetbalPrimeur.be praat je bij over het aankomende tweeluik.

Fiorentina in het kort
Volledige naam: Associazione Calcio Firenze Fiorentina
Bijnaam: La Viola
Stadion: Artemio Franchi, 43.147 plaatsen
Vorig seizoen: 8e plaats
Hoofdtrainer: Vicenzo Italiano
Aantal kampioenschappen in eigen land: 2x

Fiorentina is een grote Italiaanse voetbalclub afkomstig uit Florence. Toch wordt de club in Italië ondergesneeuwd door de hevige concurrentie. Dit maakt Fiorentina niet de absolute top van de Serie A, maar wel een geduchte tegenstander. Fiorentina moet in Italië ieder jaar opnieuw opboksen tegen Europese grootmachten als Internazionale, AC Milan, Juventus, AS Roma, Lazio en Napoli.

Grote Italiaanse ploeg met een dure selectie
Het verschil tussen de Serie A en de Jupiler Pro League wordt duidelijk wanneer we naar de verschillende transferwaarden van de clubs gaan kijken. Volgens transfermarkt heeft Fiorentina een totale marktwaarde van 248,4 miljoen euro, de marktwaarde van Club Brugge staat op 138,7 miljoen euro. Bij Club Brugge is Igor Thiago de duurste speler met 25 miljoen euro. Bij Fiorentina is dat rechtsbuiten Nicolas Gonzalez met 40 miljoen euro.

Fiorentina in Europa
Fiorentina wist vorig jaar de finale van de Conference League te halen, maar ging met 1-2 onderuit tegen West Ham United. Dit Europese seizoen begon Fiorentina in de Play-Offs voor de groepsfase van de Conference League. Rapid Wien werd verslagen en Fiorentina plaatste zich voor de groepsfase waar ook KRC Genk in zat. Op bezoek bij Genk speelde Fiorentina met 2-2 gelijk, in eigen huis wist Fiorentina met 2-1 te winnen.

Fiorentina behaalde de eerste plaats in Groep F, het Europese avontuur van Genk eindigde op de derde plaats in de groep. In de achtste finale stond Fiorentina in een tweeluik tegenover het Maccabi Haifa dat eerder KAA Gent wist te verslaan. Fiorentina won bij Maccabi Haifa met 3-4 en hield het thuis op een 1-1 gelijkspel. In de kwartfinale was Viktoria Pilsen de opponent. In Tsjechië werd het 0-0 en in Italië werd er met 2-0 gewonnen door La Viola. Nu wacht in de halve finale Club Brugge.

Prijzenkast van Fiorentina
Voor het Europese succes heeft Fiorentina tot nu toe geen prijzenkast nodig. Er werd eenmaal een Europese beker gewonnen. Dit gebeurde in het seizoen 1960/61. Destijds wist Fiorentina de European Winners Cup Winner te behalen. In de finale stond Fiorentina toen tegenover het Schotse Rangers. Over twee wedstrijden werd er met 4-1 gewonnen door de Italianen.

In Italië wist Fiorentina meerdere successen te behalen. Fiorentina is twee keer kampioen van Italië geworden. Ook wist de formatie zes keer de Italiaanse beker te winnen en eenmaal de Italiaanse Super Cup. Drie keer werd Fiorentina kampioen van de Italiaanse Serie B en in 1966 werd de Mitropa Cup gewonnen.

Huidige vorm van Fiorentina
Fiorentina kent een wisselvallige vorm, in de laatste vijf matchen in de Serie A werd er twee keer gewonnen, twee keer verloren en een keer gelijkgespeeld. Fiorentina verloor met 1-0 bij Juventus en ging met 4-1 onderuit tegen het Atalanta Bergamo van Charles De Ketelaere. In de laatste match wist Fiorentina wel te overtuigen tegen Sassuolo, de nummer 19 van de Serie A werd met 5-1 aan de kant gezet.

Hoofdtrainer Italiano laat Fiorentina acteren in een 4-2-3-1 formatie. Dit zorgt ervoor dat vooral rechtsbuiten Nicolas Gonzalez en aanvallende middenvelder Riccardo Sottil tot hun recht komen. Vooral Gonzalez is een speler om in de gaten te houden met zijn snelheid en doelgerichtheid. De vleugelverdedigers van Fiorentina zijn kwetsbaar in deze speelstijl, zij zijn vooral aanvallend ingesteld. Voor een uitgebreide tactische analyse verwijzen we je bij VoetbalPrimeur.be naar het artikel van onze huisanalist. Lees meer.

Fiorentina in de Serie A
Fiorentina staat op dit moment op de achtste plaats in de Serie A. Internazionale is al zeker van het kampioenschap met 89 punten na 34 matchen. De eerste achtervolger AC Milan heeft na 34 wedstrijden 70 punten behaald in de competitie. Fiorentina heeft 33 wedstrijden gespeeld en heeft tot nu toe 50 punten behaald.

Nummer 7 Lazio heeft vijf punten meer, maar ook een match meer gespeeld. Nummer zes Atalanta Bergamo heeft zeven punten meer en ook 33 matchen gespeeld. De nummer negen van de Serie A is de kampioen van vorig jaar SSC Napoli. Napoli hijgt bij Fiorentina in de nek, de Napolitanen hebben evenveel punten als La Viola, maar hebben wel een match meer gespeeld.

Het stadion van Fiorentina
Het stadion van Fiorentina heet het Stadio Artemio Franchi. De thuisbasis van Fiorentina biedt aan 43.147 toeschouwers plaats. Het stadion van Fiorentina is gelegen in het hart van Florence en staat bekend om zijn bijzondere architectuur. Het Stadio Artemio Franchi wordt ook wel de ‘tempel van de voetbal’ genoemd.

Slechts drie Belgen bij Fiorentina
Florence is tot nu toe geen populaire bestemming voor onze landgenoten. Tot nu toe waren er drie Belgen actief bij Fiorentina. Dit waren Jordy Gillekens, Luis Oliveira en Anthony Vanden Borre.

Waar Gillekens alleen actief was voor de U19 van Fiorentina, wisten VandenBorre en Oliveira zich te tonen in de A-ploeg van La Viola. Oliveira kwam tot 116 matchen waarin hij 26 keer scoorde en 11 assists afleverde. Vanden Borre kon minder zijn stempel drukken, de verdediger kwam in totaal tot vijf matchen.

Conclusie voor halve finale tussen Fiorentina en Club Brugge
Het belooft een flinke opgave te gaan worden voor Club Brugge. Fiorentina is een gevestigde Italiaanse club die gewend is om het onderste uit de kan te moeten halen tegen de grote tegenstanders in de Italiaanse competitie. Vorig seizoen wist Fiorentina ook al de finale van de Conference League te behalen. Het is aan Blauw-Zwart om de sterke vorm door te zetten en om Fiorentina te verrassen in de Conference League.

Vermoedelijke opstelling Fiorentina:
Terracciano, Dodo, Milenkovic, Ranieri, Biraghi, Arthur, Mandragora, Gonzalez, Beltran, Kouame, Belotti.