De staart des Duivels: De Bruyne vervangen

De staart des Duivels: andere spelmaker of ander systeem bij afwezigheid De Bruyne

23 maart om 09:30
Laatste update: 23 maart om 09:30

Met vriendschappelijke experimenten tegen Ierland en Engeland duiken de Rode Duivels de laatste rechte lijn in met het oog op Euro 2024. In hun uitstap over het Kanaal zal Domenico Tedesco evenwel niet zijn gehele wapenarsenaal kunnen etaleren. Zo ontbreekt met Kevin De Bruyne het zwaarste kaliber. Hoe kan de bondscoach die leemte opvullen? VoetbalPrimeur.be komt met een handvol alternatieven op de proppen in deze nieuwe ‘De staart des Duivels’.

De meerwaarde van De Bruyne voor deze generatie Duivels hoeft geen betoog. Ook Tedesco ziet de draaischijf van Manchester City als een sleutelfiguur om te kunnen oogsten op het EK in Duitsland, hoewel die sinds zijn aanstelling … amper één interlandperiode aanwezig is geweest. Enkel in maart vorig jaar draafde KDB op onder de opvolger van Roberto Martinez. Die uitzeges bij Zweden (0-3) en Duitsland (2-3) droegen wel zijn vette stempel. Vooral tijdens het eerste half uur in Keulen scheurde De Bruyne alles wat een mondje Duits sprak aan flarden, inclusief de verbeelding van zijn eigen trainer.

Die blitzstart staat bij de believers van de verjongde crew van Tedesco nog steeds op het netvlies gebrand. Het middenveld van die avond, met de beresterke Orel Mangala en Amadou Onana in steun van De Bruyne, deed de Belgische fan amper drie maand na de flop in Qatar opnieuw watertanden. Sindsdien zijn we echter op onze honger blijven zitten. Door blessureleed moest De Bruyne in het vervolg van 2023 telkens verstek geven voor nationale verplichtingen. Ook nu is dat helaas het geval. Overbelasting heeft hem in Manchester gehouden, in samenspraak met Pep Guardiola. Eén troost: Tedesco is het inmiddels gewend om zijn nummer tien te vervangen. Geen slechte denkoefening, aangezien het ook op het EK zomaar zou kunnen dat De Bruyne (een) wedstrijd(en) moet laten schieten. Welke opties zijn er tegen Ierland en Engeland?

Charles De Ketelaere
Het sprookje van het lelijke eendje, maar dan in West-Vlaamse uitgave. Na zijn neerwaartse spiraal bij AC Milan leek de laars hem al volledig opgegeven te hebben. Onder de vleugels van Gian Piero Gasperini (nochtans een ijzeren sergeant) is De Ketelaere echter opnieuw opgebloeid. Met zes doelpunten en zes assists behoort hij zowaar tot de meest productieve aanvallers uit de Serie A. Over zijn onversneden klasse en haarzuivere baltoets bestaat geen twijfel. Over zijn positie is die er daarentegen wel … Want wat is De Ketelaere nu eigenlijk? Een diepe spits zonder brede schouders? Een hangende negen zonder onfeilbaar killerinstinct? Of toch eerder een spelmaker die niet al te vaak aan de bal komt? Het zou geen kwaad kunnen als Tedesco, die sowieso niet vies is van een experiment, in Ierland de sleutels van zijn elftal eens in de handen van CDK stopt.

Leandro Trossard
De ‘twaalfde man’ van Arsenal FC, zo zou je hem kunnen noemen. Zowel als basisklant als na invalbeurten heeft Trossard dit seizoen een niet te onderschatten aandeel in de huidige koppositie van The Gunners. Zijn grootste troef in de ogen van Mikel Arteta? Zijn polyvalentie. Trossard dient nog steeds het best als linksbuiten, maar trekt ook zijn plan naast een negen of als valse spits. En een rij daarachter? Ook dat is het proberen waard. In zijn voorbije interlands onder Tedesco kwam hij er af en toe al eens terecht tijdens wedstrijdsituaties, al kreeg Yannick Carrasco op het tactische bord die meer centrale rol toegewezen. Die laatste zou echter afhaken voor het duel met de Ieren. Voor Trossard zou een nieuwe plek geen verkeerd cadeau zijn, gezien de concurrentie met Jérémy Doku op zijn geliefkoosde linkerflank.

Lage spelmaker(s)
Zoals gezegd heeft Tedesco al vaker dan hem lief is oplossingen moeten zoeken voor een afwezige De Bruyne. In de oefenpartij met Servië (1-0) van midden november dokterde de Italiaanse Duitser het volgende tactische plan uit: de pijlsnelle Loïs Openda in de punt en twee lagere spelmakers ter ondersteuning. Die duobaan werd toen ingevuld door Youri Tielemans en Arthur Vermeeren. Op papier is dat een tandem die complementariteit uitstraalt. Tielemans pakt graag uit met wat langere, verticale passes, terwijl Vermeeren eerder de metronoom van de korte tikjes en de verdedigende looplijnen is. De golden boy uit de Antwerp-school krijgt bij Atlético echter nauwelijks minuten aangeboden. Enkel Tielemans dan maar, met krachtige profielen als Mangala en Onana errond om hem de nodige ruimte te verschaffen?

Ander systeem
Met een fitte De Bruyne aan de aftrap lijkt het tactische plan van Tedesco zonneklaar: 4-3-3, met een vrije rol voor de Drongenaar in de bovenste punt van die driehoek. Als de bondscoach het afgelopen jaar één kwaliteit tentoon heeft gespreid, is het evenwel zijn flexibiliteit op het vlak van veldbezetting. Zonder zijn beste speler heeft hij al verschillende inventieve oplossingen uit de mouw getoverd. Eén op één valt De Bruyne immers niet waardig te vervangen, ook niet door bovenstaande profielen. De nuance tegen Servië werd al aangehaald, in Oostenrijk koos Tedesco met Lukaku en Openda voor twee diepe spitsen en ook een 3-5-2 of 3-4-3 is de Duivels niet vreemd. Zo zou een De Ketelaere of Trossard bijvoorbeeld rond een vaste negen kunnen bewegen. Professor Tedesco kennende zal hij er niet voor terugdeinzen om enkele van die proeven uit te voeren.