Discussie over blauwe kaart

Vraagtekens bij de 'blauwe kaart' in het voetbal: "Wat als de keeper hem krijgt?"

13 februari om 14:45

De mogelijke invoering van de blauwe kaart in het voetbal is maandagavond ook in Nederland onderwerp van gesprek geweest bij Ziggo Sport-programma Rondo. Zowel Marco van Basten als Ronald Waterreus voorzien enkele grote problemen, mocht het nieuwe idee binnenkort daadwerkelijk onderdeel worden van het spel. 

Van Basten is al jaren voorvechter om het voetbal attractiever en eerlijker te maken. In het verleden, toen hij nog werkzaam was bij de FIFA, probeerde hij het nodige te bewerkstelligen. "Ik heb er de afgelopen week eens over nagedacht", vertelt hij bij Rondo. "Ik denk dat het goed is als je iemand even tien minuten tot bedaren brengt. Het heeft alleen als consequentie dat je ook effectieve speeltijd zal moeten gebruiken, waar ik overigens voorstander van ben. Die tien minuten moeten wel strikt zijn."

Tafelgenoot Waterreus, voormalig keeper van PSV en Oranje, voorziet een ander probleem. "Wat als een keeper die blauwe kaart krijgt, wat doen we daar dan mee?", vraagt hij zich hardop af. "Dat is al het hele probleem van die blauwe kaart. Ik ben ook tegen tijdstraffen, want dan gaat de ploeg die een mannetje minder heeft gewoon tien minuten de bus parkeren en daarna voetballen ze weer verder. Het gaat de attractiviteit van het spel niet ten goede komen. Ik denk dat je met gele en rode kaarten al een hoop kunt oplossen."

Waterreus is van mening dat het geklaag van voetballers jegens scheidsrechters op een andere manier aangepakt zou moeten worden. "Je zou voor de wedstrijd een speler moeten aanwijzen, de aanvoerder zou logisch zijn, die als enige speler met de scheidsrechter mag communiceren. Iedere andere speler die dat doet, krijgt gewoon meteen geel."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.