''In JPL door gebrek aan regulering en oversubsidiëring beetje het Wilde Westen''

''In JPL door gebrek aan regulering en oversubsidiëring beetje het Wilde Westen''

13 februari om 10:40
Laatste update: 13 februari om 11:49

In de Jupiler Pro League zijn sinds 2012 bijna alle clubs overgenomen door nieuwe eigenaren. Dit zorgt voor eigenaren die zichzelf verrijken en voor een internationalisering van het Belgische voetbal. Sporteconoom Wim Lagae sprak over deze ontwikkeling.

Volgens de sporteconoom was er te veel marge in de reglementen, waardoor clubs dit gedrag konden vertonen. ''De Pro League en de bevoegde autoriteiten hebben dit veel te lang niet professioneel genoeg aangepakt. Nu is het hier door een gebrek aan regulering en oversubsidiëring een beetje het Wilde Westen'', vertelde Lagae aan Het Nieuwsblad.

De Pro League stelt echter paal en perk aan financieel wangedrag. Zo zijn er nieuwe licentieregels waardoor clubs niet te veel kunnen uitgeven. ''Clubs moeten een realistisch budget maken en een borg voorzien om het seizoen te overbruggen. We mogen daar wettelijk wel niet zomaar alles vragen. Maar als er bij wijze van spreken uitgaven voor de aankoop van een Golf in het budget staan en de club vervolgens een Ferrari aankoopt, dan heeft dat natuurlijk gevolgen'', vertelde Lorin Parys, CEO van Pro League.

Kortom, clubs kregen te veel ruimte om hun gang te gaan, maar sinds kort is het financiële gedrag van JPL-clubs aan banden gelegd met nieuwe regels van de Pro League.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.