'Visser onderaan als ref, VAR Boterberg is het slechtst'

Refs onder de loep: ‘Visser onderaan sleutelkeuzes, Boterberg als VAR slechtst'

9 februari om 21:25

Het Nieuwsblad kon het evaluatierapport van de Belgische arbitrage tot en met speeldag 20 van dit seizoen inkijken en de gegevens over de scheidsrechters van de Jupiler Pro League zijn onthuld.

Qua sleutelbeslissingen staat Lawrence Visser onderaan. Dat wil zeggen dat penalty’s, gele en rode kaarten in dat rapport worden opgenomen. Visser is nochtans één van de hoogst aangeschreven Belgische refs, ook bij de UEFA. Bram Van Driessche scoort in die categorie overigens het beste.

Visser is dan wel sterk als VAR. In 23 wedstrijden ging hij maar één keer in de fout. Simon Bourdeaud’Hui, Lothar D’Hondt, Nicolas Laforge en Jasper Vergoote doen nog net iets beter en maakte nog geen fout als VAR. Jan Boterberg maakte dan weer de meeste fouten.

De wedstrijd van RSC Anderlecht tegen KRC Genk werd overigens nog niet opgenomen in het rapport. Die wedstrijd moet herspeeld worden na een foute VAR-interventie van Boterberg na de veelbesproken penaltyfase. Boterberg doet het beduidend beter als ref dan als VAR.

Dit seizoen kwam de VAR negen keer onnodig tussen. Vijf keer ging de scheidsrechter mee in het foutief verhaal van de videoref. Dit seizoen maakte de VAR ook meer fouten dan ooit. Het gemiddelde fouten van de afgelopen jaren lijkt alvast omhoog te gaan.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.