Groot nieuws uit Engeland: 'De blauwe kaart gaat intrede doen in profvoetbal'
Groot nieuws uit Engeland: volgens kwaliteitskrant The Telegraph gaat de blauwe kaart zijn intrede doen in het professionele voetbal. Een scheidsrechter kan met de blauwe kaart spelers voor tien minuten van het veld sturen, als ze commentaar hebben op de arbitrage of cynisch reageren. We zullen de blauwe kaart op korte termijn echter nog niet in de Jupiler Pro League gaan zien.
The Telegraph weet dat de International Football Association Board (IFAB), die verantwoordelijk is voor de regelgeving in het voetbal, vrijdag met nieuws naar buiten zal treden over de blauwe kaart. Er zal getest worden met de nieuwe prent, die later definitief ingevoerd kan worden. Op korte termijn zal dat niet op het hoogste niveau gebeuren. Daardoor gaan we de blauwe kaart dit seizoen bijvoorbeeld niet in de Jupiler Pro League zien. Toch sluit The Telegraph niet uit dat de nieuwe spelregel vanaf komende zomer al doorgevoerd wordt in de grotere competities.
Zo weet de kwaliteitskrant dat de blauwe kaart volgend seizoen mogelijk gebruikt wordt in de Engelse FA Cup. De Engelse voetbalbond overweegt namelijk om in het bekertoernooi vrijwillig te testen met de nieuwe prent. Op het EK van komende zomer en in de Champions League van volgend seizoen zal de blauwe kaart dan weer niet zijn intreden doen, ook omdat de UEFA fel tegen het plan is. Als de IFAB uiteindelijk besluit om de blauwe kaart mondiaal door te voeren in het voetbal, dan heeft de Europese bond echter geen keus.
Als spelers commentaar hebben op de wedstrijdleiding of cynisch gedrag vertronen, zouden zij in de toekomst de blauwe kaart getoond kunnen krijgen. Een speler moet dan voor tien minuten het veld verlaten, terwijl twee blauwe kaarten zorgen voor een rode prent. Ook krijgt een speler rood als hij in één wedstrijd zowel geel als blauw krijgt.
Met de blauwe kaart willen de beleidsbepalers een stokje steken voor de kritiek waarmee scheidsrechters moeten dealen op het veld. Het gedrag van de spelers op het veld zou namelijk zorgelijk zijn geworden. "Dit zou de kanker kunnen zijn die voetbal doodt", zeiden de leiders van de IFAB daarover.