Sevilla bleek nog hoog gegrepen, nu moet Gattoni vuur aan Belgische schenen leggen
Jesper Fredberg heeft wat zuurstof toegediend aan de achterlijn van RSC Anderlecht. Federico Agustín Gattoni komt de rangen versterken tot aan het einde van het seizoen. Bij Sevilla FC zat een doorbraak er nog niet in. Lukt dat met wat paars-witte ervaring in de rugzak wél? VoetbalPrimeur.be zoekt het graag mee uit.
De 24-jarige Gattoni vult een hiaat in de kern van Brian Riemer op. Met Zeno Debast en Jan Vertonghen beschikt de Deen weliswaar over een bijzonder uitgekiend verdedigend duo, in hun schaduw stond er eigenlijk geen enkele waardige vervanger klaar. De (veelbesproken) wedstrijd tegen KRC Genk uit de kerstvakantie vormde daar het sluitende bewijs voor. Toen zowel Debast als Vertonghen onbeschikbaar bleken, zag Riemer zich noodgedwongen om Thomas Delaney een rijtje achteruit te trekken. Onder meer het vertrouwen in Lucas Lissens was bijzonder broos. Deze woensdag kondigde Anderlecht overigens diens vertrek aan richting … Denemarken.
Kortom: er moest en zou (minstens) een nieuwe mandekker in Brussel neerstrijken. En zo geschiedde. Fredberg boorde niet voor het eerst zijn connecties bij Sevilla aan. Afgelopen zomer slaagde hij er in Andalusië al in om twee Scandinavische kennissen los te peuteren, maar zijn charmes werken blijkbaar ook op Zuid-Amerikanen. Gattoni werd geboren in Buenos Aires. Niet toevallig bouwde hij zijn loopbaan op bij het lokale San Lorenzo. Daar mocht de rechtsvoetige verdediger eind 2020 zijn debuut vieren. Sindsdien voetbalde hij zich meteen een status bij elkaar, in die mate dat Gattoni eigenlijk nooit meer uit de basiself verdween.
Talent heeft de Argentijn altijd gehad, ook al zetten twee opeenvolgende knieblessures een rem op zijn ontwikkeling. Die tegenslagen kwam hij te boven, gesteund door zijn omgeving. Ondanks zijn eerder jeugdige leeftijd werkte Gattoni al samen met enkele ronkende namen uit het wereldje. De allerbekendste supporter van San Lorenzo ontmoeten, paus Franciscus, die eer was hem nog niet gegund, maar bondscoach Lionel Scaloni spreekt bij veel Argentijnen minstens evenzeer tot de verbeelding. De wereldkampioen leerde ook Gattoni enkele kneepjes van het vak. Daarnaast kon hij op training stelen met de ogen van cultheld Fabricio Coloccini, die even zijn ploeggenoot was in Buenos Aires.
Minnaar én reisgids voor Sergio Ramos
Zijn persoonlijke idool draagt echter een andere naam: Sergio Ramos. Als fervent La-Liga-volger kwam de legende van het Spaanse voetbal regelmatig voorbij in de stoute dromen van de jonge Gattoni. Gek genoeg zouden hun paden op een bijzondere wijze verstrengeld geraken. Toen het Estadio Pizjuán zomeraanwinst Gattoni op speeldag 1 voor het eerst mocht toejuichen, verstomden die kreten al vlug. De invaller ging immers gruwelijk in de fout, waardoor Javi Guerra de beslissende 1-2 kon maken in het voordeel van Valencia FC. Een valse start voor de nieuwkomer, die nadien nog amper één andere keer zou mogen opdraven in de Primera Division. Het clubbestuur besloot de volgende dag prompt om alsnog een verdediger erbij te halen en klopte aan bij … Sergio Ramos.
Onbewust loodste Gattoni zijn voetbalheld dus eigenhandig naar Zuid-Spanje. Na een half jaar komt dat leerproces nu (even) tot stilstand. Begin december kwam zijn grootste wens trouwens uit. In het bekerduel tegen het bescheiden Atlético Astorga vormde Gattoni het hart van de Sevillaanse defensie met Ramos. Als hij daar nog een vervolg aan wil breien, zal de Argentijn bij Anderlecht stappen voorwaarts moeten zetten. Hoewel paars-wit tijdens deze wintermercato dus angstvallig uitkeek naar een verse verdediger, liggen de speelkansen niet voor het grijpen in het Lotto Park. In principe heeft Riemer geen enkele reden om aan de tandem Debast-Vertonghen te tornen, zeker niet nu zijn ploeg nog maar op één front actief is.
Aan Gattoni om het tegendeel waar te maken. Dat er geen aankoopoptie is opgenomen in zijn huurovereenkomst, vormt misschien een bijkomende moeilijkheid. In ieder geval heeft de hoofdrolspeler zelf al beloofd om zijn stinkende best te doen. Net zoals zijn grote voorbeeld teert Gattoni vooral op zijn onverzettelijkheid en winnaarsdrang. Daarom schopte hij het ook tot aanvoerder van San Lorenzo, tot hij de band verspeelde door zonder toestemming naar Sevilla te reizen voor onderhandelingen ... Zijn uitstekende mentaliteit vult de Anderlecht-huurling (naar eigen zeggen) aan met een haarfijne inspeelpass. Zo’n omschrijving klinkt elke trainer als muziek in de oren. Vallen er straks doorheen de Belgisch-Deense symfonie ook Argentijnse klanken te beluisteren?