Van Basten over Zirkzee

Niet iedereen fan van Zirkzee (ex-Anderlecht): "Zou even rustig blijven"

7 januari om 16:35
Laatste update: 7 januari om 16:52

Marco van Basten is niet helemaal overtuigd van Joshua Zirkzee (ex-Anderlecht). De spits van Bologna is bezig aan een ijzersterk seizoen en wordt steeds vaker in verband gebracht met grote Europese clubs. Van Basten tempert de verwachtingen en vindt dat er te hard van stapel wordt gelopen. 

"De afgelopen jaren is hij nou niet heel succesvol geweest, in die zin dat hij geen topscorer is geworden in Duitsland of zo", begint Van Basten bij Ziggo Sport. "Als jij een hele goede speler bent, sta je er al als je achttien of negentien jaar bent." Dat Zirkzee kwaliteiten heeft, ontkent de voormalig topspits niet. "Hij bewijst dat hij over een goede technisch beschikt en kan ook scoren, maar hij speelt wel op een niveau met Bologna waardoor je niet kan zeggen: deze man is zo goed..."

Dé Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport pakte deze week uit met een afbeelding waarop Zirkzee vergeleken wordt met een groot aantal iconische Serie A-voorgangers: Ruud Gullit, Samuel Eto'o, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Ronaldinho, Zlatan Ibrahimovic en Mohamed Salah. "Alle namen die Gazzetta noemt zijn jongens die uitblinken in de Champions League en domineren", reageert van Basten als hij de afbeelding te zien krijgt. "Dat moet hij nog maar laten zien. Ik vind dat we heel hard van stapel lopen. Ik zou nog even rustig blijven. Hij laat zien dat hij goede techniek heeft en goed kan voetballen, maar er is nog een hele lange weg te gaan om de top te bereiken."

De AC Milan-legende verbaast zich over de weg die Zirkzee tot dusver bewandelde. "Ik vind zijn lijn een vreemde. Hij ging van Feyenoord naar Bayern München. Als je nou zo goed bent, kun je toch bij Feyenoord in het eerste komen? Bij Bayern heeft hij het ook niet gered. Niet slim." Van Basten stelt een trent vast. "Bij Ajax en PSV zie je dat ook. Jonge jongens hebben de beste mogelijkheden om door te breken in Nederland. De competitie is lang niet zo zwaar als in Engeland, Duitsland of Spanje. Als je achttien of negentien bent en goed kan voetballen, kan je je perfect ontwikkelen en laten zien in de Eredivisie."