Anderlecht spreekt na klacht van Genk en VAR-debacle

Anderlecht spreekt na klacht van Genk: "Dan gaan alle clubs fouten aanvechten"

5 januari om 15:21
Laatste update: 5 januari om 15:25

Het Referee Department behandelde vrijdag de klacht van KRC Genk na de partij tegen RSC Anderlecht. De kans op herspelen lijkt na die zitting klein, al geeft men bij Genk de zaak nog lang niet op.

Bij het penaltydebacle was het de vraag of de VAR toen de spelregels niet kende of een 'menselijke fout' beging. Uit de communicatie van de VAR blijkt nu dat, net zoals bij Club Brugge, de VAR zijn werk niet volledig heeft gedaan en niet naar iedereen op het veld keek. De kans op herspelen is door de 'menselijke fout' daarmee kleiner geworden, al geeft men bij Genk niet op.

"Volgens ons is dat een vergissing in de toepassing van de spelregels", zegt Genk-advocaat Jochem Martens aan Het Laatste Nieuws. "Als je vergeet om een reglementair voorschrift te volgen - een fase bekijken -, dan bega je een vergissing in de toepassing van de spelregels", klinkt het.

Beoordelingsfout
Bij RSC Anderlecht, dat werd verdedigd door Walter Damen, spreekt men andere taal. "De scheidsrechters hebben een beoordelingsfout gemaakt. Het is nu de vraag in welke mate Genk hiermee verder wil gaan. Als de hele procedure benut wordt, kan het zijn dat de start van Play-Off 1 in gevaar komt. Want dan gaan alle clubs alle beoordelingsfouten aanvechten", besloot hij.

Het Referee Department moet nu oordelen of er een fout is gemaakt tegen de spelregels. Als men aangeeft van wel, dan moet de disciplinaire raad van de voetbalbond beslissen of er herspeeld moet worden. Als men oordeelt dat er geen fout is gemaakt, kan Genk wel nog steeds naar het BAS trekken.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.