Vrancken spuwt vuur over VAR

Vrancken spuwt vuur: "Ik weet niet wat de VAR, Boterberg, daar ziet ..."

24 december 2023 om 10:00

KRC Genk heeft het Lotto Park kokend van woede verlaten. De Limburgers verloren in het slot met 2-1 van RSC Anderlecht, maar vonden dat de arbitrage een resem beslissingen in hun nadeel had genomen. Wouter Vrancken stak nog een vlammende reactie af op zijn persconferentie.

Volgens de Genk-trainer vallen zijn manschappen weinig te verwijten. Zij speelden de "perfecte wedstrijd", eentje die in normale omstandigheden nooit verloren zou gaan. "En dan hebben we het circus", stak Vrancken van wal aldus Sporza. In de eerste plaats kwam de veelbesproken penaltyfase aan bod. "Ik weet niet wat de VAR, Boterberg, ziet ...", zuchtte hij. "Sor merkte hij wel op en Verschaeren dan niet?" Pijnlijk was het in ieder geval, want Verschaeren stond op dat moment al verder in de zestien dan Sor.

Bij de rust ging Vrancken al eens kort met scheidsrechter Nathan Verboomen spreken, maar die liet weten dat hij zelf eigenlijk niets gezien had. De beslissing werd dus volledig genomen op basis van de VAR. Die ging echter de mist in, bevestigde het Referee Department meteen na de wedstrijd al. "En als ik me niet vergis, moet de wedstrijd herspeeld worden omdat de regels fout worden toegepast", gaf ook Vrancken aan. Hij begreep niet hoe dat is kunnen gebeuren. "Het is een stilstaande fase, dus ze hadden nog tijd om de handleiding manueel te doorbladeren."

Kaartenfestival
Het bleef evenwel niet uitsluitend bij de strafschopfase, merkte Vrancken op. Ook in de tweede helft voelde Genk zich meermaals benadeeld. Zo verwees Vrancken naar de gele kaart van Daniel Muñoz voor een fopduik, "terwijl het gewoon fout is van Delaney." Als gevolg daarvan is Muñoz, net als Joseph Paintsil overigens, geschorst voor de topper van dinsdag tegen Royal Antwerp FC.

Over diezelfde Paintsil gesproken: zijn balverlies lag aan de basis van de fatale 2-1 in de slotminuten. Volgens Vrancken maakte de arbitrage ook hier een fout. "Paintsil wordt met twee handen vastgepakt. Daar kijkt de VAR ook niet even naar", benoemde de trainer de beslissingen als "heel vreemd". Vrancken ging daarop verhaal halen bij de scheids. Hij raadde Verboomen aan om naar de beelden te gaan kijken, maar in ruil kreeg hij een rode kaart onder de neus geduwd. Zijn conclusie was dan ook als volgt: "Het zijn allemaal beslissingen die "toevallig" in ons nadeel gefloten worden", klonk het cynisch.