'Club Brugge mag dromen van WK voor clubs'

'Club Brugge mogelijk op vernieuwde WK voor clubs, met prijzenpot van 2,5 miljard'

16 december 2023 om 10:35
Laatste update: 16 december 2023 om 10:56

Vanaf 2025 gaat het WK voor clubelftallen op de schop. De FIFA heeft even geleden al het nieuwe format aangekondigd, waar liefst 32 ploegen van over de hele wereld aan zullen deelnemen. Ook Club Brugge maakt een goede kans om daarbij te zijn. Mocht dat het geval zijn, staat daar een vette geldsom tegenover.

Het huidige concept van het WK voor clubs is bekend. Elk jaar wordt het toernooi georganiseerd door een gastploeg, die vervolgens de zes continentale kampioenen uitnodigt. De winnaar van de Europese Champions League is er daar een van. Overigens is het bijna steevast de Europese kampioen die het WK in de wacht sleept. Het is al van 2012 geleden dat een club uit een ander werelddeel mocht juichen. Toen klopte het Braziliaanse Corinthians Chelsea FC in de finale met 1-0.

Dat gebrek aan spankracht is één van de redenen waarom de FIFA naar de tekentafel is getrokken. Vanaf 2025 ziet het concept er volledig anders uit. Het toernooi zal dan vierjaarlijks georganiseerd worden, in de lijn met het wereldkampioenschap voor landen, en zal voor het eerst doorgaan in de Verenigde Staten. In totaal zullen 32 ploegen aantreden, zoals bij de huidige Champions League (die volgend jaar overigens ook verandert). De continentale kampioenen van 2021 tot en met 2024 zijn al zeker geplaatst. Daardoor mogen volgende ploegen hun tickets al reserveren: Manchester City, Real Madrid, Chelsea, Fluminense, Flamengo, Palmeiras, Al-Hilal, Al-Ahly, Urawa Red Diamonds, Wydad Casablanca, Monterrey, Seattle Sounders en Club León, lijst Het Nieuwsblad op.

Met Club Brugge?
Zowat twee derde van de plekjes is echter nog vacant. Daar komt Club Brugge mogelijk in het spel. Hoe komt dat? Wel, omdat de FIFA maximaal twee ploegen per land toegang wil geven. Hoe men de overige deelnemers concreet gaat bepalen, is nog niet bekendgemaakt, maar volgens HNB is de kans groot dat men zich in Europa zal baseren op de UEFA-ranking tussen 2021 en 2024. Daarop staat Blauw-Zwart momenteel 29e.

Voor Europa zijn er nog twaalf extra plaatsen weggelegd. Kansloze missie voor Club, zou je denken, maar net door de limiet van twee ploegen per land vallen een heleboel voorgangers weg. Op de 'uitgekuiste' lijst komen de West-Vlamingen nu uit op 15. Als ze nog drie plekken opschuiven, zou deelname dus een feit zijn. De prestaties in de Conference League na Nieuwjaar zullen daarvoor van doorslaggevend belang zijn. Feyenoord, Ajax en Rangers zijn de dichtste concurrenten die ietsje hoger staan. Als Club betere presaties op de mat legt dan dat trio, mag het zich mogelijk opmaken voor het WK voor clubs.

Dat zou niet alleen een sportieve meerwaarde betekenen, maar ook financieel staat er een heel aantrekkelijk plaatje tegenover. De FIFA heeft namelijk een totale prijzenpot uitgetrokken van zo'n 2,5 miljard euro. Alle deelnemers zouden kunnen rekenen op een minimumvergoeding van 50 miljoen. Dat is zelfs in vergelijking met de Champions League een erg rijkelijke premie. Afhankelijk van de prestaties op dat WK kan de opbrengst overigens nog oplopen tot 100 miljoen. Club Brugge weet waarvoor het speelt na Nieuwjaar ...

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.