Staf bij Antwerp: 'Jij lult alles door naar Van Bommel'

Staf bij Antwerp: “Je wilt niet: 'Jij lult alles door naar Van Bommel’”

13 december 2023 om 10:12

Antwerp speelt op woensdag hun laatste partij van de Champions League poulefase tegen FC Barcelona. Mark Van Bommel neemt het op tegen de Europese grootmacht en rekent dan ook op het advies van zijn staf. Bij Antwerp draait het niet alleen om de hoofdcoach, maar ook om de assistenten die dagelijks de nodige adviezen verstrekken.

In een interview met Het Laatste Nieuws geven de assistenten Andries Ulderink, John Stegeman en Stef Wils een getuigenis over de gang van zaken bij Antwerp. "Het trainerschap is geen 9-to-5-job. Je steekt er veel tijd in, maar je moet ook kunnen loslaten," benadrukt Wils, terwijl Stegeman aangeeft: "Je bouwt een vertrouwensband op met een speler, en het gaat niet altijd over de leukste zaken."

Ulderink wijst op het belang van diversiteit binnen het team van assistenten. Hij merkt op: "John (Stegeman) is bijvoorbeeld wat luidruchtiger, daar lachen we al eens mee. Maar het is wel hartstikke belangrijk voor een trainingskamer, zeker als het even wat moeizamer loopt." Dit alles draagt bij aan een evenwicht in de dynamiek van het team, vooral wanneer er druk op de ketel staat.

Echter, het bewaren van vertrouwelijkheid blijkt cruciaal voor de assistenten. Stegeman legt uit: "De spelers zijn eerder geneigd om bij jou wat te ventileren en het wat te laten lopen. Maar je moet wel filteren wat je wel en niet naar de hoofdtrainer brengt. Je wil niet dat spelers gaan zeggen: 'Jij lult alleen maar alles door naar die trainer'’. Dit beschermt niet alleen de vertrouwensband, maar waarborgt ook het teamproces, een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een assistent.