Voorstelling John De Jong opvolger Vincent Mannaert bij Club Brugge

Wie is De Jong: Opvolger Mannaert afgerekend op Gakpo & op zoek naar glorie

10 december 2023 om 18:00
Laatste update: 10 december 2023 om 18:00

Bij Club Brugge slaat men dra een hoofdstuk om. Er komt immers een einde aan het tijdperk Vincent Mannaert als CEO Sports. Blauw-Zwart wil nu een nieuw hoofdstuk openslaan met John de Jong. Maar wie is de Nederlander? VoetbalPrimeur.be praat je bij over zijn spelersloopbaan, zijn band met Mark van Bommel, zijn verdienste voor PSV en zijn tranferbeleid. 

Er bestaat een verschil tussen de spelerscarrière van Mannaert en die van De Jong. Die van Mannaert speelde zich af in het tweede, derde en vierde niveau van België. Mannaert – die ooit nog in Tweede Klasse voor Eendracht Aalst speelde – gaf al snel de voorkeur aan zijn studies. De spelersloopbaan van De Jong mag als een pak groter beschouwd worden. Via de Nederlandse Tweede Klasse en Den Haag belandde hij in de Eredivisie bij FC Utrecht. Daar speelde de middenvelder zich in de kijker van PSV. Daar werd hij een ploegmaat van onder meer Eric Addo en Mark Van Bommel.

Blessureleed maakt einde aan loopbaan
In Eindhoven schipperde De Jong lang tussen de bank en de basis. Pas na een verhuurperiode aan Heerenveen werd hij in zijn vierde contractjaar een vaste basisspeler. Helaas ging het daarna bergaf. De reden? Een verdraaide knie op training. Uiteindelijk bleef De Jong tot en met 2008 op de loonlijst staan als speler van PSV, maar in zijn laatste drie seizoenen kwam hij door blessureleed niet meer in actie. Met vier Nederlandse titels, één keer de Nederlandse beker en drie keer de Nederlandse Supercup is de erelijst mooi gevuld. 

Na zijn actieve loopbaan met 258 competitieduels in de benen hoeft De Jong evenwel niet op zoek naar een nieuwe werkgever. PSV biedt hem de job van scout aan. In april 2009 treedt de voormalige voetballer toe tot de scoutingscel van PSV. Dit gebeurt op de uitdrukkelijke vraag van Fred Rutten (ex-RSC Anderlecht), die net was overgekomen van Schalke 04. Voor PSV speurt De Jong in eerste instantie in Zuid-Amerika naar talent.

Promotie(s) bij PSV
In 2013 versiert De Jong promotie. PSV promoveert de scout tot hoofdscout. In Eindhoven tekende hij destijds een contract tot 2017. Binnen de structuur van de Eindhovense club vervult De Jong naar mate de jaren vorderen een almaar belangrijkere rol. In mei van 2018 volgt een nieuwe promotie. Op het visitekaartje van De Jong komt dan te staan 'Directeur Voetbalzaken' oftewel technisch directeur. Hij volgde Marcel Brands op die naar Everton was verkast.

Het werk van De Jong wordt lang gesmaakt bij PSV. In 2021 wordt zijn contract zelfs verlengd. "John verricht uitstekend werk bij PSV. Zijn kennis van de internationale transfermarkt is enorm en cruciaal in een continu veranderende voetbalwereld", klonk het destijds uit de mond van algemeen directeur Toon Gerbrands. "Directie en raad van commissarissen hebben unaniem een groot vertrouwen in de uitgezette visie en daar speelt John een bepalende rol in."

Het vertrouwen van de raad van commissarissen in De Jong verdwijnt een jaar later als sneeuw voor de zon. De reden? De raad had geld van Manchester United geroken. De Jong wilde evenwel Cody Gakpo pas verkopen na een belangrijke kwalificatieduel voor de Champions League tegen de Rangers. De Jong kiest voor de sportieve kant van het verhaal en de transfer valt in het water. Ook een deal van 32 miljoen euro met Southampton op de slotdag van de zomermercato houdt De Jong tegen. Hij wil Gakpo niet onder zijn waarde verkopen In januari van 2023 verkoopt PSV de linksbuiten uiteindelijk voor 42 miljoen euro aan Liverpool. Er komt een vertrouwensbreuk tussen PSV en De Jong. In september van 2022 komt er een einde aan het huwelijk tussen PSV en technisch directeur. Sindsdien wacht de 46-jarige Nederlander op een nieuwe uitdaging, die ligt dus mogelijk in het Jan Breydelstadion.  

Ontslag Mark van Bommel
In het begin van zijn technisch directeurschap heeft PSV huidig Royal Antwerp FC-trainer Mark van Bommel als T1. In het eerste seizoen (2018-2019) kan PSV zijn titel niet prolongeren. Op de slotspeeldag kroont Ajax zich tot kampioen. Het PSV van De Jong en Van Bommel komt drie punten tekort in de titelstrijd. In het volgende seizoen valt PSV in november en december volledig stil. Op 16 december en na amper 2 zeges van de laatste 12 wedstrijden zet De Jong Van Bommel op straat. Die laatste houdt daar nog altijd een wrang gevoel aan over. “We begonnen beiden als rookies, terwijl de ene misschien een ervaren TD nodig had en de ander een ervaren trainer. We botsten regelmatig en dat kwam niet naar buiten”, zei Van Bommel daarover bij Ziggo in 2020.

Van Bommel en De Jong hebben samen een verleden. 

Na het ontslag van Van Bommel neemt De Jong rustig zijn tijd om een opvolger aan te duiden. Hij schudt uiteindelijk Roger Schmidt uit de mouw. De Jong slaagt erin om in alle stilte de trainer binnen te halen. "Dat er niets naar buiten is gekomen, vind ik veelzeggend over de manier waarop ze bij PSV met elkaar omgaan", zei Schmidt daar destijds over. "Voor mij is vertrouwen dé basis om met elkaar aan de slag te gaan."

In de periode van De Jong bij PSV blijft de prijzenkast van de Eindhovense club akelig leeg. Dat heeft alles te maken met Ajax. De Amsterdammers zijn in die periode heer en meester in Nederland. Ook is er het seizoen 2018 – 2019, oftewel het coronajaar. In tegenstelling tot in België maken ze in Nederland de competitie niet af. Enkele maanden na het ontslag van De Jong pakt PSV wel de Nederlandse beker. In de finale verslaat het Ajax met 2-1. Het beslissende doelpunt komt op naam van … Gakpo.

Transferbeleid van De Jong
Tot slot kijken we nog even naar de andere transfers buiten Gakpo bij PSV in het tijdperk De Jong. Het valt op dat de technisch directeur in Einhoven werkte met ongeveer dezelfde budgetten als Mannaert als CEO Sports bij Club Brugge de voorbije jaren. In zijn eerste seizoen strikt De Jong Angeliño en Denzel Dumfries elk voor zo'n 5.5 miljoen euro. Ook wordt er fors geïnvesteerd in Maximiliano Romero. De Argentijnse spits kan zijn prijskaartje van 10 miljoen euro nooit waarmaken. Voor Santiago Arias vangt PSV dan weer 11.5 miljoen euro.

Ook een jaar later laat De Jong mooi geld binnenstromen. Voor Luuk De Jong naar Sevilla (15 miljoen euro) en Angeliño naar Manchester City (12 miljoen euro) ontvangt PSV een aardige zaakcent. De penningsmeester is evenwel het meest gelukkig na de deal van 40 miljoen euro, de transfer van Hirving Lozano naar Napoli. Op inkomend vlak is de duurste transfer, die van 12 miljoen euro voor Bruma opnieuw geen schot in de roos.

Qua inkomende transfers doet PSV het in 2020-2021 een pak beter. Het haalt Ibrahim Sangaré voor 8 miljoen euro in huis. De Ivoriaan levert de club later 35 miljoen euro op. En er is de stunttransfer van Mario Götze. De Duitser die zijn land ooit naar WK-winst schoot tekent transfervrij in Eindhoven. Dat had natuurlijk ook de maken met de aanwezigheid van diens landgenoot Schmidt. Talent Sam Lammers wordt tot slot voor 9 miljoen euro verpatst aan Atalanta.

Conclusie
Met De Jong haalt Club Brugge iemand binnen die de taal spreekt, maar ook zijn strepen verdiende bij een gelijkaardige club. De Jong heeft kunnen leren van zijn (mindere) ervaringen bij PSV, iets wat hem in het Jan Breydelstadion kan helpen. De Jong zat al rond de tafel met de Europese (top)clubs en weet hoe er geld kan verdiend worden. Toch is het voor hem zeker minstens even belangrijk om sportief succes te boeken. Iets wat in het verleden niet of te weinig gebeurde mede door (onvoorziene) omstandigheden.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.