Match nummer 500 voor Vanhaezebrouck

Nummer 500 voor Vanhaezebrouck: KAA Gent-coach komt in lijst met legendes terecht

7 december 2023 om 21:46
Laatste update: 7 december 2023 om 21:46

Hein Vanhaezebrouck stond afgelopen zondag voor de 500ste keer aan het roer als trainer in de JPL. In zijn jubileumwedstrijd speelde KAA Gent met 2-2 gelijk tegen KRC Genk. Vanhaezebrouck komt daarmee ook in een select clubje terecht. Een overzicht van VoetbalPrimeur.be

Vijfhonderd wedstrijden als trainer in de Belgische hoogste klasse. Amper iemand deed het Vanhaezebrouck voor. Sterker nog, slechts negen trainers zijn er ooit in geslaagd om de kaap van vijfhonderd wedstrijden te bereiken.

Vanhaezebrouck begon als trainer bij KSV Ingelmunster om na omzwervingen bij SW Harelbeke en White Star Lauwe uiteindelijk in 2006 bij KV Kortrijk te belanden. Daar wist hij zich te tonen en kwam hij in de kijker terecht van KRC Genk, waar Vanhaezebrouck het moeilijk had en na slechts enkele maanden alweer moest vertrekken.

Een terugkeer naar KV Kortrijk was de oplossing en Vanhaezebrouck maakte er zodanig veel indruk dat hij in 2012 zelfs verkozen werd tot Trainer van het Jaar, met uiteindelijk een verhuis richting KAA Gent tot gevolg. Drie seizoenen en één titel later kreeg Vanhaezebrouck de kans om zich te tonen bij RSC Anderlecht, maar ook dat werd geen succes. Uiteindelijk kwam er opnieuw een comeback aan en werd hij in 2020 opnieuw trainer van Gent, waar hij nog steeds actief is. Zeventien JPL-seizoenen later zit Vanhaezebrouck nu aan vijfhonderd wedstrijden. Slechts negen pionnen deden het hem voor.

9. Jan Ceulemans (502)
Op nummer 9 krijgen we de legendarische ex-voetballer Jan Ceulemans, die als trainer vooral naam maakte bij KVC Westerlo. Hij was er van 1999 tot 2005 trainer, met in 2001 bekerwinst als ultieme beloning, en kreeg in het seizoen 2005-2006 de kans bij Club Brugge, waar hij het moeilijker had en al snel afscheid nam. In 2007 volgde de terugkeer bij KVC Westerlo, waar hij tot 2012 trainer bleef. Daarna volgden nog avonturen bij Cappellen FC en uiteindelijk KMSK Deinze in 2016, zijn laatste club.

8. Aimé Anthuenis (562)
Daarboven krijgen we Anthuenis, de in tegenstelling tot Ceulemans, wel flink wat clubs op zijn CV heeft staan. Beginnen deed hij in 1985 bij KSC Lokeren, waar hij al actief was als speler en jeugdtrainer. Daarna volgden nog passages bij Sporting Charleroi, Germinal Ekeren, KSV Waregem, KRC Genk, RSC Anderlecht, België, Germinal Beerschot en in 2010 uiteindelijk Lierse SK.

Zijn grootste successen kende hij bij KRC Genk en RSC Anderlecht. Met beide clubs wist hij kampioen te worden en haalde hij in totaal drie keer de titel. Ook werd hij drie keer opeenvolgend verkozen tot trainer van het jaar, in 1999, 2000 en 2001.

7. Han Grijzenhout (570)
De eerste buitenlander op de lijst is Han Grijzenhout. In Amsterdam geboren, jarenlang assistent bij AFC Ajax, maar als hoofdtrainer enkel actief in ons land. Beginnen deed hij bij Cercle Brugge in 1972, waar hij maar liefst vier passages kende en in totaal tien jaar trainer was.

Verder was Grijzenhout, die in 2020 overleed in Gent, ook nog trainer van onder meer KSC Lokeren, Club Brugge, KAA Gent, KV Oostende, THOR Waterschei, KV Kortrijk, Eendracht Aalst, KFC Tielen en uiteindelijk tot 1995 nog SK Roeselare.

In 1980 wist hij Club Brugge na enkele moeilijke seizoenen en de 'Happel-jaren' ook nog naar de zesde landstitel te loodsen.

6. Francky Dury (591)
Op nummer zes krijgen we met Dury nog een bekende naam op de lijst. 591 keer trainer in de JPL, waarvan bijna allemaal als trainer van Zulte Waregem. Hij belandde in 1990 al bij Zultse VV, dat Zulte Waregem werd, en was er op één seizoen na twintig jaar lang trainer. Die club hielp hij van Eerste Provinciale uiteindelijk naar de Jupiler Pro League en kende hij grote successen mee.

In 2006 won hij de Beker van België met Zulte Waregem, dat hij in 2010 verliet voor KAA Gent. Dat werd echter geen succes en na een tussenperiode bij de KBVB keerde hij in 2011 terug naar SV Zulte Waregem, waar hij trainer was tot 2021. Het Essevee-icoon werd in 2014 ook nog uitgeroepen tot ereburger van de stad Waregem. Vier jaar later kreeg hij diezelfde eer in Zulte.

5. Henk Houwaart (641)
Met Houwaart staat de man met misschien wel het langst CV op de lijst. Van 1977 tot 2016 actief als trainer met 22 clubs in 26 passages op zijn cv. Beginnen deed hij bij SK Roeselare, eindigen bij KSKV Zwevezele. Andere grote namen op zijn CV zijn onder meer KV Kortrijk, Cercle Brugge, Club Brugge, KAA Gent, Royal Antwerp FC en STVV.

Onder meer bij Club Brugge, waar hij vijf jaar trainer was, kende hij grote successen, met onder meer bekerwinst en enkele memorabele Europese campagnes.

4. Hugo Broos (653)
Bekend bij velen en nog steeds actief als trainer: Broos. Als speler al een grote naam bij RSC Anderlecht en Club Brugge en ook als trainer wist hij successen te boeken. In 1988 begonnen bij RWDM, dat hij in 1991 verliet voor Club Brugge en waarmee hij twee keer landskampioen werd.

Vervolgens werd de viervoudig trainer van het jaar ook nog één keer kampioen met RSC Anderlecht, waar hij van 2002 tot 2005 trainer voor was. Verder was Broos ook nog trainer van onder mee KC Genk, Zulte Waregem, KV Oostende, Trabzonspo en Kameroen, waarmee hij misschien wel zijn grootste succes boekte en winnaar van de Afrika Cup mee werd in 2017. Die pijs kan hij binnenkort mogelijk ook nog winnen als bondscoach van Zuid-Afrika.

3. Georges Leekens (685)
De volgende oude bekende van Club Brugge en RSC Anderlecht is Leekens. Kent net zoals Houwaart een bijzonder lang CV, met 19 clubs/landen in 26 passages. Begonnen in 1984 bij Cercle Brugge, één seizoen actief als trainer van RSC Anderlecht en werd als trainer één keer landskampioen met 'zijn' Club Brugge in 1990.

Was daarop nog trainer van onder meer KV Kortrijk, KV Mechelen, Charleroi en KAA Gent. Had ook enkele periodes als bondscoach achter de rug bij onder mee Algerije en Hongarije. Zijn laatste club was in 2019 het Iraanse Tractor Sazi FC.

2. Jan Dogaer (708)
Staat op nummer twee in de lijst, maar is misschien wel de minst bekende naam voor velen. Niet voor de fans van Racing Mechelen. De in 1887 geboren Dogaer was een rasechte Mechelaar, waar hij ook overleed in 1970.

Werd in 1906 lid van Racing Mechelen en groeide er uit van verzorger tot trainer en bestuurder. In 1919 werd hij aangesteld als trainer van de Mechelse club, een job die hij uitoefende tot 1956. Daarna was hij ook nog voorzitter tot 1965.

1. Robert Waseige (808)
En de absolute nummer één en misschien wel voor altijd de nummer één: Robert Waseige. Begon als speler-trainer in 1971 aan zijn eerste job bij KFC Winterslag, dat hij van de Derde Afdeling naar de Hoogste Afdeling wist te loodsen.

Was ook twee keer actief in het buitenland (bij Sporting Lissabon en Algerije), maar uiteraard vooral trainer in ons land. Onder meer bij Standard, waar hij drie periodes in totaal zes jaar trainer voor was. Verder was hij nog actief bij Sporting Charleroi, KSC Lokeren, FC Brussels en RFC de Liège, maar zijn langste periode kende hij niet als clubcoach.

Wel als bondscoach van ons land. Een job die hij uitoefende van 1999 tot 2002. Zijn laatste job was bij FC Brussels in 2005. In 2019 overleed de legendarische coach in Luik.