Zo kan Genk volgende ronde Conference League halen

Hoe kan KRC Genk alsnog volgende ronde halen? Met de hulp van Fiorentina

1 december 2023 om 08:10
Laatste update: 1 december 2023 om 08:10

In de UEFA Conference League heeft KRC Genk donderdag een slechte zaak gedaan. Het verloor met 2-1 van Fiorentina. Europees overwinteren kan nog voor de Limburgers, maar ze hebben hun lot niet meer in eigen handen.

Door de zege tegen Genk is Fiorentina sinds donderdag zeker van groepswinst met elf punten. Uit Groep F kan er dus op de slotspeeldag nog één ploeg de Italianen naar de Europese lente vergezellen. Op dit moment heeft Ferencvárosi TC de beste papieren. De Hongaren wonnen donderdag door een doelpunt in de 98e minuut van FK Čukarički en tellen daardoor al negen punten. Dan volgt Genk met zes punt. FK Čukarički blijft ook na vijf speeldagen op 0 punten steken.

Op de slotspeeldag neemt Genk het thuis op tegen FK Čukarički. De eerste verplichting is dat Genk die match zelf wint. Daarnaast moet Ferencvárosi TC ook verliezen van Fiorentina. De al geplaatste Italianen kunnen hun B-ploeg opstellen in Hongarije. Enkel als Fiorentina zijn sportieve plicht weet te vervullen is er nog hoop voor Genk.

Indien minstens twee ploegen gelijk eindigen, kijkt men eerst naar de onderlinge resultaten. Genk – Ferencvárosi TC eindigde op 0-0. De terugmatch eindigde op 1-1. Dat wil dus zeggen dat daar het verschil niet gemaakt zal worden. Dan komt het aan op het doelsaldo. Ferencvárosi TC heeft voor de laatste speeldag een doelsaldo van +3, Genk van +1.

Stel dat beide ploegen met hetzelfde doelsaldo eindigen dan brengt het aantal gescoorde doelpunten in alle groepswedstrijden uitsluitsel. Ferencvárosi TC scoorde tot nu toe acht keer, Genk zes keer. Daarna telt het aantal gescoorde uitdoelpunten in alle groepswedstrijden. Ferencvárosi scoorde vier keer op verplaatsing, maar dat deed Genk ook. Daarna telt het aantal zeges in de groep, maar dat is dan ook weer gelijk. Dan kijkt men naar het aantal uitzeges in de groepsfase. Dit is wederom gelijk. Als voorlaatste redmiddel zijn er nog de disciplinaire strafpunten en tot slot het UEFA-coëfficiënt van elke ploeg.