De bese elf die Mannaert aantrok bij Club Brugge

De beste elf die Mannaert aantrok: iconisch middenveld en stunt met Mignolet

30 november 2023 om 08:50
Update: 30 november 2023 om 08:50

Vincent Mannaert zwaait af aan het einde van dit seizoen. Er zal dan een einde komen aan een bewind van ruim twaalf jaar. In januari 2011 streek de manager neer in het Jan Breydelstadion, na een bijzonder vruchtbare periode bij SV Zulte Waregem. Als sportief verantwoordelijke in Brugge lokte Mannaert een heleboel kwaliteit naar het Venetië van het Noorden. VoetbalPrimeur.be doet een poging om daaruit het beste elftal samen te stellen.

Doelman: Simon Mignolet

Overgekomen van: Liverpool FC
Bedrag: 7 miljoen euro

Jarenlang had Club Brugge een keepersprobleem. In de zomer van 2019 lost Mannaert dat eindelijk definitief op. Door het aantrekken van de duurste doelman ter wereld, Alisson, is Simon Mignolet overbodig geworden bij Liverpool. Ondanks dat hij bij The Reds niet speelt, moet Blauw-Zwart alsnog 7 miljoen euro betalen om de doelman naar ons land te halen. Nooit eerder betaalde een Belgische club zoveel voor een keeper. Mignolet blijkt elke cent waard te zijn en helpt Club Brugge mee aan succes. De prestaties van Mignolet zijn op een gegeven moment zo goed dat hij zelfs de Gouden Schoen wint.

Rechtsachter: Clinton Mata

Overgekomen van: Sporting Charleroi
Bedrag: 2,5 miljoen euro

In de meest dominante periode van Club Brugge bleek publiekslieveling Mata misschien wel de meest dominantie speler. Vanop de rechterkant in de defensie was de Angolese Luikenaar in zijn beste dagen simpelweg onverzettelijk. Kracht combineerde hij met snelheid en voetballend vermogen. En … een eeuwige glimlach. Mata was dan ook bijzonder geliefd bij medespelers en fans. Aangezien de leeftijd stilaan zijn fysieke tol begon te eisen, gunde Club hem afgelopen zomer nog een fraaie transfer naar Olympique Lyon. Klassevol!

Centrale verdediger: Odilon Kossounou

Overgekomen van: Hammarby
Bedrag: 3,85 miljoen euro

Misschien niet de naam die tot in de eeuwigheid aan Club Brugge verbonden zal blijven, maar zonder twijfel één van de strafste transacties van Mannaert. Op amper twee jaar tijd maakte hij een slordige twintig miljoen euro winst op de stevige mandekker. Inmiddels heeft die ook bij Bayer Leverkusen al bewezen een hoger niveau aan te kunnen. Mede dankzij de inspanningen van Kossounou slaagde Club erin om ook op het Europese toneel een stap voorwaarts te zetten.

Centrale verdediger: Timmy Simons

Overgekomen van: 1FC Nürnberg
Bedrag: 500.000 euro

Lang voor Toby Alderweireld en Jan Vertonghen het Belgische voetbal met hun ervaring kwamen verrijken, ging Simons hen voor. De voormalige Gouden Schoen besloot op 36-jarige (!) leeftijd terug te keren bij de club die hem groot had gemaakt. Een risicovolle keuze, maar een schot in de roos. In samenwerking met trainer Michel Preud’homme bouwt Simons een echte winnaarscultuur uit op Jan Breydel. De prijzenkast van de veelvoudige Rode Duivel vaarde er wel bij: nog eens twee titels, één beker en één Supercup. Na zijn laatste kampioenschap in 2018, het zevende uit zijn loopbaan, zwaaide hij af onder een daverend applaus.

Linksachter: Stefano Denswil

Overgekomen van: Ajax
Bedrag: 1,2 miljoen euro

Mannaert maakte er geen geheim van dat hij opkeek naar Ajax als stichtend voorbeeld. Niet toevallig wierp hij er dan ook regelmatig zijn transferdobber uit. In 2015 hing daar met Denswil een vette vis aan. De linksvoetige Amsterdammer kon zowel centraal als op de back uit de voeten en gaf mee vorm aan de wederopstanding van Club. Zijn typisch Nederlandse branie was daar niet vreemd aan. Een korte terugkeer in 2021 wierp slechts een klein smetje op zijn Brugse passage.

Centrale middenvelder: Ruud Vormer

Overgekomen van Feyenoord
Bedrag: niet bekend

De aanjager bij uitstek. Als je Denswil al Hollandse branie kan toedichten, wat dan gezegd van Vormer? In bijna een decennium bij Club ontpopte hij zich tot meest zwart-witte voetballer op de Belgische velden: aanbeden in Brugge, maar gehaat tot ver daarbuiten. Niemand die daar meer op kickte dan  Vormer zelf. De opvolger van Simons als aanvoerder bij Blauw-Zwart vulde zijn mentale overwicht aan met slimmigheid en een begaafde traptechniek. De bekroning voor zijn (nog niet afgesloten) hoofdstuk in ons land volgde met de Gouden Schoen.

Centrale middenvelder: Hans Vanaken

Overgekomen van Lokeren
Bedrag: 4 miljoen euro

Bij Lokeren maakte ene Hans Vanaken furore. De vraag is op dat moment: kan hij ook een stap hogerop? Club Brugge neemt het risico en haalt Vanaken in huis. De middenvelder zal bij Club Brugge uitgroeien tot een legende. Liefst vijf Belgische landstitel weet Vanaken de veroveren met Blauw-Zwart. De club weet hem al jaren in de rangen te houden.

Centrale middenvelder: Lior Refaelov

Overgekomen van Maccabi Haifa
Bedrag: 2,5 miljoen euro

Een middenveld om ‘u’ tegen te zeggen, dat mag duidelijk zijn. Vormer en Vanaken krijgen het gezelschap van Refaelov, technisch een lust voor het oog. Enkele maanden na zijn binnenkomst in Brugge haalde Mannaert hem aan boord. De Israëliër zou seizoen na seizoen voor spektakel zorgen met knappe goals en vernuftige assists. Ook in Europa maakte hij regelmatig het verschil, maar de winnende treffer in de bekerfinale tegen RSC Anderlecht blijft waarschijnlijk het langst in het geheugen hangen. Later voegde Refaelov nog een mooi sluitstuk toe bij Royal Antwerp FC, maar hij zal toch het hardst herinnerd worden als Bruggeling.

Rechtsbuiten: José Izquierdo

Overgekomen van Once Caldas
Bedrag: 5 miljoen euro

Alle geweldige transfers die Mannaert afrondde, komen uiteraard niet enkel op zijn conto. Onder zijn leiding bouwde Club een gedegen scoutingsapparaat uit. Eén van de grootste voltreffers was in dat opzicht Izquierdo. Het Brugse bestuur durfde de geldbeugel open te trekken voor de onbekende Colombiaan en dat bleek een juiste keuze. In zijn drie dienstjaren groeide de winger gestaag uit tot een onhoudbare klasbak. Zijn signature move? Naar binnen trekken om vervolgens verwoestend uit te halen. Een toptransfer naar de Premier League was een welverdiende beloning, al zou Joske nadien nooit meer datzelfde niveau halen.

Spits: Wesley Moraes

Overgekomen van AS Trencin
Bedrag; 4,2 miljoen euro

In het tijdperk van Mannaert bij Club Brugge was het komen en gaan van spitsen. Veel komen, maar verlaten Jan Breydel via de achterdeur. Toch schieten er volgens ons twee jongens uit. Carlos Bacca en Wesley Moraes. De eerste wordt topschutter in de Jupiler Pro League, de ander wordt tweevoudig kampioen en levert Club Brugge 25 miljoen euro op na zijn transfer naar Aston Villa. Enkel jeugdproduct Charles De Ketelaere (36,5 miljoen euro) maakt de blauw-zwarte penningmeester nog blijer.

Linksbuiten: Noa Lang

Overgekomen van: Ajax
Bedrag: 6 miljoen euro

In Amsterdam loopt er een jongen rond met heel veel talent, maar die bij Ajax niet weet door te breken. Mannaert en co nemen het risico en halen Lang naar het Jan Breydelstadion op huurbasis met een verplichte aankoopoptie van zes miljoen euro. Lang valt in België meteen op en helpt Club Brugge aan de landstitel. De Nederlander valt ook op in de Champions League en droomt van groots, maar de transfer naar een droomclub volgt niet.  Uiteindelijk trekt Lang na drie seizoen voor een bedrag dat kan oplopen tot 15 miljoen euro naar PSV.