Uitkijken naar speeldag 15: rust roets (niet?)

Uitkijken naar speeldag 15: rust roest (niet?), Hoefkens herbegint van nul

25 november 2023 om 10:45
Laatste update: 25 november 2023 om 10:45

Kwalificaties voor grote internationale toernooien, allemaal goed en wel, maar niets mooier dan de Jupiler Pro League. Toch? Wie het daar roerend mee eens is, duikt hieronder met alle plezier in VoetbalPrimeur.be's voorbeschouwing op het komende weekend. Speeldag 15 betekent tijd om te keren!

Roest rust?
Een interlandonderbreking komt vaak ongelegen, niet enkel voor de fans, maar vooral voor ploegen die het goede ritme te pakken hadden. Neem nu Royal Antwerp FC, dat twee weekends terug de vloer aanveegde met Standard Luik (6-0). Of wat gezegd van Union Saint-Gilloise? 24 op 24 pakte de koploper in haar laatste JPL-duels! Of het spreekwoord 'rust roest' klopt, zal de komende dagen dus moeten blijken. Er zullen overigens enkele Belgen aan de aftrap verschijnen die hun eerste échte kans kregen onder Domenico Tedesco. Zo mochten Zeno Debast en Arthur Vermeeren starten tegen Servië. Gebruiken zij die interland als een wipplank?

3 vs. 1
Over Union gesproken, het zou zomaar kunnen dat er inderdaad meteen een einde komt aan die fenomenale reeks. Met een verplaatsing naar de KAA Gent Arena vliegen Alexander Blessin en co er namelijk stevig in. Les Unionistes stappen alvast op de bus met een vrij comfortabel gevoel. Over de eerste veertien speeldagen heen heeft het zo'n voorsprong uitgebouwd, dat een misstap snel vergeven zal worden. De verzamelde concurrentie draagt zondagmiddag waarschijnlijk een Gents hart.

Terug van nul
Standard Luik leek helemaal gelanceerd om zich in de top-zes-debatten te storten, maar na een sof tegen KV Mechelen (1-1) en een afgang op de Bosuil moet Carl Hoefkens weer van nul herbeginnen. Mét flink wat druk op de ketel, dat wel, al is hij dat eigenlijk al gewoon sinds zijn aantreden bij Standard. Zaterdagavond komt met KRC Genk misschien wel de ideale tegenstrever over de vloer. Lastig, uiteraard, maar zo'n topwedstrijd kan opnieuw een déclic teweegbrengen. Dan zal Sclessin wel de kant van de thuisploeg moeten kiezen.

Brussels klavertje drie
De laatste van drie Brusselse derby's hadden we nog tegoed. Op de openingsspeeldag ging RSC Anderlecht kansloos onderuit bij Union, al moest Jesper Fredberg toen nog grotendeels in actie schieten. RWDM-Union viel eveneens ten prooi aan de huidige koploper, zij het in extremis: 2-3. Zowel Anderlecht als RWDM krijgen dit weekend een nieuwe kans om hun Brusselse vlag te planten. Gezien de recente resultaten is paars-wit torenhoog favoriet, maar dat is altijd een gevaarlijke uitgangspositie in stadsrivaliteit ...

De kering
Speeldag 15, dat betekent dat we vanaf zondagavond in de helft van de reguliere competitie zitten. Ongetwijfeld hebben alle clubs van de interlandpauze gebruik gemaakt om al eens de balans op te maken. Dat Union autoritair bovenaan zou staan, had toch echt niemand verwacht in juli. Voor de rest lossen de topploegen elkaar nauwelijks. Onderaan is de beslissing evenmin gevallen. Zelfs nummer 10 RWDM lijkt nog lang niet uit de zorgen. Om maar te zeggen: de conclusies zijn slechts voorbarig.