Koita beleefde debuut in interlandvoetbal: "Aangenaam verrast door het niveau"
Het is nu al een seizoen om nooit te vergeten voor Aboubakary Koita. De 25-jarige aanvaller van Sint-Truiden zit in de meest productieve periode uit zijn loopbaan en zag dat beloond met een oproepingsbrief voor Mauretanië. Daar vierde hij de voorbije week zijn debuut.
Koita heeft ook Belgische, Malinese én Senegalese wortels, maar voetballen doet hij vanaf nu uitsluitend voor Mauretanië. Hoe dat komt, legt hij zelf nog eens uit. "De familie van mijn moeder is afkomstig uit Mauritanië, maar ze is net als ik geboren in Senegal", staat te lezen in Het Belang van Limburg. "Mijn vader is geboren in Mali, maar ook hij heeft Mauritaanse roots." Stiekem hoopte Koita ooit voor de Rode Duivels of Senegal uit te komen, maar een selectie bleef uit. In Mauretanië hapten ze wél toe. Niettemin benadrukt de Antwerpenaar dat hij met zijn hart gekozen heeft. "Mijn hele familie is Soninké", verwijst hij naar de etnische roots van zijn familie.
Dat de voetbalbond uit Mauretanië bij Koita terecht kwam, is geen toeval. Integendeel, het blijkt zelfs een doelbewuste strategie te zijn. "Het is de bedoeling om in Europa meer spelers met roots in Mauritanië te overtuigen om voor ons land te kiezen", stelt Koita vast. Zelfs Ousmane Dembélé heeft roots in het Afrikaanse land. De ster van PSG komt echter definitief uit voor Frankrijk.
Hete interland in Congo
Intussen heeft Koita ook op sportief vlak kunnen kennismaken met zijn 'voetballand'. "Ik was alleszins aangenaam verrast door het niveau op training", is hij opgetogen. Enkele jongens uit de huidige nationale ploeg spelen in Frankrijk, verklaart hij. Topschutter Aboubakar Kamara stond dan weer ooit onder contract bij Fulham FC (en heeft overigens een verleden bij KV Kortrijk). "Zo slecht zijn we dus niet, hé", benadrukt Koita.
Volgens hem is het dan ook "niet onrealistisch" om ooit deel te nemen aan een WK. Er zijn wel nog stappen te zetten. In de kwalificatiematch in Congo wilde het afgelopen week niet lukken. "Onbegrijpelijk hoeveel kansen we verkwanseld hebben. Tegen Congo hadden we vooral last van de hitte", luidt zijn excuus. De temperatuur liep er op tot boven de 40 graden, toch even wennen.
Toch onthoudt Koita vooral het positieve. "voor mij persoonlijk was dit wel een heel mooie ervaring. Het smaakt alvast naar meer. Ik kijk nu al uit naar de Afrika Cup." Mauretanië wist zich inderdaad te plaatsen voor dat toernooi, dat midden januari van start gaat.