Schitteren in afwezigheid: een elftal dat we (waarschijnlijk) niet zien op Euro 24
De meeste reistassen richting Duitsland kunnen ingepakt worden. In totaal zijn 21 van de 24 stekjes op Euro 2024 al ingenomen. Van de traditionele toplanden liet niemand zich verrassen, maar dat betekent niet dat er geen wereldtoppers op het appel zullen ontbreken. VoetbalPrimeur.be schotelt je een elftal voor met klasbakken die volgende zomer (waarschijnlijk) op vakantie vertoeven in plaats van in een Duits stadion.
Die ‘waarschijnlijk’ tussen haakjes slaat op het feit dat nog niet alle deelnemers bekend zijn. In maart strijden twaalf landen in een play-off-formule immers nog voor de laatste drie startbewijzen. Ook subtoppers als Polen en Wales moeten hun hoop daarop vestigen. Aangezien zij voorlopig nog niet bij de gelukkigen horen, heeft VoetbalPrimeur.be hun spelers toch beschikbaar gesteld voor onderstaand fictieve elftal.
In doel
Polen eindigde pas als derde in haar poule en zit dus nog even in de wachtkamer. Als het daar niet langs de juiste deur buitenkomt, hoeft Wojciech Szczęsny zijn handschoenen niet aan te trekken in juni en juli 2024. Nochtans presteerde de ervaren Juve-doelman op het voorbije WK in Qatar nog uitstekend. Het mocht evenwel niet baten in deze kwalificatiecampagne. Op bezoek bij Tsjechië en zelfs Moldavië moest Szczęsny zich bijvoorbeeld drie keer omdraaien …
De verdediging
Met drie achterin, dat moet perfect kunnen in het moderne voetbal. Het trio Ben Davies (Wales) - Victor Lindelöf (Zweden) - Stefan Savic (Montenegro) beschikt over voldoende kracht, ervaring en gestalte om een compatibele achterlijn te vormen. Elk van hen voetbalt in het dagelijkse leven voor een Europese topclub, maar bij hun nationale ploegen bleek dat onvoldoende om een EK-feestje te mogen vieren.
Het middenveld
Bijzonder aanvallend ingesteld, zo ziet het publiek het graag. Centraal op de middenstrook moeten Martin Odegaard (Noorwegen) en Oleksandr Zinchenko (Oekraïne) het evenwicht bewaren. Die laatste kan ook op linksachter uit de voeten, maar gezien de beperkte kwaliteit bij het Oekraïense elftal krijgt hij daar een dragendere rol toegewezen. Odegaard kon de nochtans erg talentvolle Noorse garde niet naar Duitsland loodsen. De draaischijf van Arsenal FC zal moeten mikken op een volgende campagne.
Dat duo kan al ballen, maar toch genieten drie andere middenvelders uit ons elftal een nóg vrijere status. Vanop rechts draaft Dejan Kulusevski (Zweden) over de flank. Hij moet zijn beproefde recept van bij Tottenham toepassen: bal opvragen, actie maken en naar binnen komen met zijn linkervoet. Aan de overzijde krijgt Mykhailo Mudryk (Oekraïne) dezelfde richtlijnen mee. Met mondjesmaat begint hij erdoor te komen bij Chelsea FC. Napoli-ster Khvicha Kvaratskhelia (Georgië) krijgt dan weer de ruimte om te zwerven. Op de laatste speeldag maakte hij nog een (vergeefse) gelijkmaker op bezoek bij Spanje.
De aanval
Twee internationaal erkende doelpuntenmachines zien het EK aan hun neus voorbij gaan. In het geval van Robert Lewandowski hoort die zin eigenlijk in de voorwaardelijke wijs te staan, aangezien Polen in maart dus nog een laatste strohalm kan grijpen. Voor Erling Braut Haaland (Noorwegen) is het doek dan weer finaal gevallen. De nummer twee van de recente Gouden-Bal-verkiezing zal er vast en zeker een hoofddoel van maken om er op het WK in 2026 wél bij te zijn. Aan Odegaard en andere Antonio Nusa’s om hem in die queeste te ondersteunen.