Parlement wil minder buitenlandse invloed bij amateurs: "Geen farm competities"
In de Jupiler en Challenger Pro League zijn buitenlandse investeerders inmiddels schering en inslag geworden, maar ook bij de amateurs verschijnt het fenomeen steeds vaker. Het Vlaams Parlement vindt dat een kwalijke trend. Minister van Sport Ben Weyts kondigt dan ook maatregelen aan.
Volgens Het Laatste Nieuws ondervinden momenteel een zestal clubs uit de lagere reeksen een (stevige) buitenlandse invloed. De voorbije weken kwamen onder meer Eendracht Aalst en KFC Diest nog in het nieuws omdat ze door exotisch geld gefinancierd worden. Bij die laatste club, actief in Derde Nationale, zouden enkele Saudi's investeren in een nieuw oefencomplex. Het gemeentebestuur van Diest liet haar onvrede al blijken en krijgt nu steun vanuit het Vlaamse niveau.
Bevoegd minister Weyts spreekt klare taal. "We moeten vermijden dat onze amateurreeksen ‘farm competities’ worden", klinkt het bij HLN. Met die zogenaamde 'farm competities' doelt Weyts op kleinere spelers in een internationale carrousel van spelers en (financiële) middelen. De lokale eigenheid moet behouden blijven, zeker op amateurniveau.
Het kabinet van Weyts heeft drie grote pijlers uitgewerkt die de invloed van buitenlandse partijen moet terugdringen. In de eerste plaats moeten de amateurclubs zelf financieel gezond worden en/of blijven. Dat is momenteel verre van het geval. Zo leden alle ploegen uit Eerste Nationale samen een netto verlies van 3,7 miljoen euro. Onder meer een beperking of afschaffing van wedstrijdpremies wordt onderzocht. Daarnaast zal de regering dossiers rond buitenlandse investeerders grondiger doorlichten. Tot slot is er een voorstel ingediend bij het Europees Hof van Justitie om te bekijken of er verplichte quota kunnen komen voor het aantal jeugdspelers in de kernen van de amateurclubs.