De noodlijn waar Antwerp zich aan vastklampt

De noodlijn waar Antwerp zich aan vastklampt: winst 'in' Shakhtar kan volstaan

26 oktober 2023 om 11:45
Laatste update: 7 november 2023 om 22:30

Na drie speeldagen in de Champions League is het puntenmandje van Royal Antwerp FC nog akelig leeg. Dat er verloren ging worden bij FC Barcelona stond in de sterren geschreven en ook het klasseverschil met FC Porto is duidelijk, maar de 2-3-nederlaag tegen Shakhtar Donetsk heeft de landskampioen en bekerwinnaar pas écht in een lastig parket gebracht. Toch is alle hoop nog niet vervlogen. VoetbalPrimeur.be dook in de UEFA-reglementen.

Halverwege de groepsfase oogt poule H behoorlijk zonneklaar. Barça gaat aan kop met drie overwinningen, Porto klopte de zwakkere broertjes eveneens vrij eenvoudig. Blijven nog over: Antwerp en Shakhtar. Door de dramatische omwenteling op de Bosuil van enkele weken geleden tellen de Oekraïners drie kostbare punten voorsprong.

Huidige stand in groep H:
1. Barcelona - 9/9 - doelpuntensaldo: 8-1
2. Porto - 6/9 - doelpuntensaldo: 7-3
3. Shakhtar - 3/9 - doelpuntensaldo: 5-7
4. Antwerp - 0/9 - doelpuntensaldo: 3-12

Bovenstaande rangschikking geeft een gemengd gevoel. Je hoeft alleen maar naar het doelpuntensaldo te kijken om vast te stellen dat Antwerp sterretjes heeft gezien bij haar kennismaking met de Champions League. Des te pijnlijk is het dat The Great Old in haar twee thuiswedstrijd telkens met een voorsprong mocht gaan rusten ... Anderzijds staat Shakhtar slechts drie punten hoger, of één overwinning verwijderd met andere woorden.

Zoals de kaarten nu liggen, hoopt Antwerp die ene zege vooral te boeken op bezoek bij Shakhtar. Ondanks die rampzalige 2-3 oogden de Oekraïners niet al te sterk op de Bosuil. Bovendien hoeven Toby Alderweireld en co geen heksenketel te vrezen. Door de oorlog werkt Shakhtar haar thuisduels namelijk niet in de eigen Donbass Arena af, maar wel in het veilige Hamburg. Daar moet toch een zaakje te doen vallen voor Antwerp.

Wat zegt het UEFA-reglement?
Als Antwerp haar volgende partij op Porto verliest, hoeft er nog altijd geen man overboord te zijn met het oog op die kostbare derde plek, die recht geeft op doorstroming naar de Europa League na Nieuwjaar. Belangrijke voorwaarde is dan wel dat Shakhtar 'thuis' niets raapt tegen Barça. Die stelling lijkt aannemelijk, gezien het vlekkeloze rapport van de Catalanen tot dusver. Hoe vroeger zij zich kunnen verzekeren van de eerste stek, hoe liever.

Stel dat zowel Antwerp als Shakhtar verliest, dan wordt het duel in Hamburg op speeldag 5 cruciaal. Als The Great Old haar uitdager daar voorbij wil steken in de stand, is uiteraard een overwinning vereist. Bij een gelijk aantal punten tussen twee (of meer) clubs, kijkt de UEFA immers in de eerste plaats naar de onderlinge duels. Bakt Antwerp Shakhtar een koekje van eigen deeg, dan is dat criterium alvast gelijk.

Vervolgens verwijzen de reglementen naar het doelpuntensaldo in de onderlinge wedstrijden. Op dat vlak is er goed nieuws en slecht nieuws voor Stamnummer Eén: Shakhtar won slechts met één goal verschil in Deurne-Noord, maar scoorde wel zelf drie keer. Dat betekent dat Antwerp, als het al zou kunnen winnen tegen de oranjehemden, een marge van twee doelpunten moet uitbouwen óf minstens vier keer scoren. Mocht het ook in Hamburg 2-3 worden, krijgt de Belgische kampioen het deksel waarschijnlijk toch op de neus, omdat het algehele doelpuntensaldo (het volgende criterium uit de lijst) momenteel veel slechter oogt dan dat van Shakhtar.

Uiteraard hoeft Antwerp zich niet enkel te beperken tot de tweede ontmoeting met Shakhtar. In Porto (een) punt(en) sprokkelen zou vanzelfsprekend van goudwaarde zijn, al geldt datzelfde ook voor Shakhtar tegen Barça. In het slechtste geval kunnen de Antwerpenaren op de slotspeeldag nog proberen stunten van jewelste, wanneer de Catalaanse grootmacht over de vloer komt. De kans is groot dat die dan al geplaatst is voor de achtste finales, maar garanties op puntengewin biedt dat allerminst ...