Alderweireld: "Eerste helft op CL-niveau, dan fouten"

Antwerp begon tweede helft dramatisch: "Je voelt de match door je handen glippen"

26 oktober 2023 om 11:31

Ook in zijn derde Champions-League-partij met Royal Antwerp FC heeft Toby Alderweireld (te) veel doelpunten moeten slikken. The Great Old ging nochtans rusten met een 1-0-voorsprong tegen FC Porto, maar kreeg er na de onderbreking vier om de oren. 

"Dit is zonde", opende Alderweireld zijn analyse bij VTM 2. Bij de rust leek er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht, maar in de eerste minuut van het tweede bedrijf kantelde de partij. Alderweireld speelde een vrije trap kort in, waarna Arthur Vermeeren zeldzaam balverlies leed. Luttele seconden later hing de 1-1 tegen de touwen. "We speelden de eerste helft, net als tegen Shakhtar, op Champions League-niveau, maar door een stommiteit slik je dan meteen bij de eerste kans na de rust die gelijkmaker en voel je de wedstrijd uit de vingers glippen", aldus Alderweireld.

De aanvoerder beseft dat de Champions League nog iets anders is dan een wedstrijd in de Jupiler Pro League. "Dat zijn fouten die je cash betaalt op dit niveau. Dat is misschien nog een stukje onervarenheid", verwijst hij naar de jeugdigheid van zijn medespelers. In de eerste helft ving Antwerp Porto nochtans keurig op. De Portugezen kregen toen amper kansen. "Je moet proberen om hen niet in een positie te laten komen waarop ze gevaarlijk kunnen zijn."

Na de pauze gebeurde dat toch, met de vier tegentreffers tot gevolg. Zo staat er na drie speeldagen nog een doffe nul achter de naam van Antwerp. Alderweireld beseft dat Europees overwinteren lastig wordt, maar geeft de moed nog niet op. "Je moet altijd blijven gaan. De eerste helft tegen Shakhtar en nu ook tegen Porto laat zien dat we kwaliteiten hebben. Maar dat moet je ook negentig minuten kunnen tonen", zo luidt zijn les.