"Ajax is gelijkwaardig aan teams uit rechterrijtje"

"Wanbeleid van paar maanden kan een club als Ajax zo gigantisch opblazen"

25 oktober 2023 om 10:44

Ajax beleeft één van de zwartste hoofdstukken uit haar geschiedenis en het ziet er niet naar uit dat het meteen goed komt. Analist Johan Derksen denkt dat Europees voetbal er voor Ajax niet inzit na de dramatische start van de club dit seizoen. Dat vertelt hij in Vandaag Inside. Daarbij merkt hij ook nog eens op dat dit een gigantische mokerslag zou betekenen voor de financiële situatie van Ajax.

"Het drama Ajax voltrekt zich natuurlijk over meerdere jaren", voorspelt Derksen over Ajax. "Ze hebben die 115 miljoen uitgegeven en voor die spelers krijgen ze nauwelijks iets terug. Maar ze halen hoogstwaarschijnlijk ook geen Europees voetbal. Dat scheelt ze volgend jaar ook weer miljoenen. Kan je nagaan dat een wanbeleid van een paar maanden een club zo gigantisch kan opblazen."

Derksen ziet een plek in een Europese competitie echt niet goed komen. "Hoe lang is het wel niet geleden dat Ajax geen Europees voetbal speelde? Ik geloof er niks van dat ze dat dit jaar nog gaan halen. Dan moet je de play-offs nog spelen als je achtste wordt." Toch heeft Derksen wel weer vertrouwen in de interim-coach John van ‘t Schip. "Hij begint wel op een gunstig tijdstip, want er komen allemaal clubs uit het rechterrijtje. Daar zijn ze op dit moment wel gelijkwaardig aan."

Een eeuwigheid geleden
Ajax en Europees voetbal staan normaliter synoniem voor elkaar. In 2017-2018 gebeurde het voor het laatste dat de Amsterdammers geen groepsfase bereikten, aangezien ze toen uitgeschakeld werden in de voorrondes van de Champions League én de Europa League, respectievelijk door OGC Nice en Rosenborg. Een campagne zonder zelfs maar één Europese wedstrijd, daarvoor moeten we terug naar 1990-1991.

Nochtans had Ajax in de lente van '90 de titel mogen vieren. De club werd destijds echter uitgesloten van Europa door de UEFA, nadat de doelman van Austria Wien in september 1989 een ijzeren staaf naar zich kreeg toegeworpen. De laatste jaargang van de Eredivisie waarin Ajax simpelweg buiten de Europese plaatsen viel, dateert alweer van ... 1965. Aan de hoofdstedelingen om die schandvlek te vermijden. Momenteel staan ze voorlaatste in de competitie, met een bedroevende 5 op 21.