Barça-voorzitter Laporta nu ook beschuldigd in omkopingszaak

Ook huidige voorzitter Laporta beschuldigd in omkoopschandaal Barça

18 oktober 2023 om 14:10

De Spaanse autoriteiten melden dat ook Joan Laporta, de voorzitter van FC Barcelona, is aangeklaagd in het onderzoek naar mogelijke omkoping rond de aanstelling van scheidsrechters in het Spaanse voetbal. 

In een eerder stadium van het grootschalige onderzoek werden oud-voorzitters Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell al aangeklaagd. In dat rijtje staat nu ook Laporta, die op dit moment nog actief is als bestuursman bij de Catalaanse club. 

De zaak draait om dubieuze betalingen aan het bedrijf van José Maria Enriquez Negreira, een van de vicevoorzitters van de scheidsrechterscommissie in Spanje. Die zou op zijn beurt zijn invloed hebben gebruikt in de aanwijzing van arbiters voor wedstrijden van FC Barcelona. 

Volgens Spaanse media betaalde Barcelona tussen 2001 en 2018 zo'n 6,5 miljoen euro aan Negreira’s bedrijf. Ook de zoon van Negreira zou daarbij geld hebben gekregen. Laporta noemde de beschuldigingen van de vermeende corruptie eerder al pure laster en kondigde aan de aanval te kiezen. "Men probeert ons doelbewust kapot te maken", zei hij destijds.