Verwachtingen van Zweden: 'Kulusevski naast Gyökeres in aanval zonder Isak'

Verwachtingen van Zweden: 'Kulusevski naast Gyökeres in aanval zonder Isak'

16 oktober 2023 om 17:52
Laatste update: 16 oktober 2023 om 17:52

In de aanloop naar de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tussen de Rode Duivels en Zweden circuleren er verschillende vermoedelijke opstellingen en strategische verwachtingen voor het Zweedse team. Een kernpunt in de strategische discussie is de afwezigheid van aanvaller Alexander Isak, wat invloed heeft op de voorhoede van het team. VoetbalPrimeur.be ging op onderzoek uit om te achterhalen wat er van Zweden verwacht kan worden op maandagavond.

Algemeen overzicht
Plaats FIFA-wereldranglijst: 23
Gemiddelde leeftijd selectie: 27,1 jaar
Spelers actief in het buitenland: 88,5%
Totale marktwaarde selectie: 224,50 miljoen euro
Speler met hoogste marktwaarde: Dejan Kulusevski (50 miljoen euro)
Prestaties afgelopen 5 matchen: 2 maal winst, 3 maal verlies

Hoge verwachtingen
De discussie over de opstelling benadrukt de tactische afwegingen die voor het Zweedse team liggen. De druk op het Zweedse elftal om tegen de Rode Duivels te presteren zou volgens SVT Sport kunnen resulteren in een andere strategie. ‘Aangezien Zweden maandag van België moet winnen, zou een alternatief kunnen zijn dat de collega's van het nationale elftal in een meer aanvallende basiself starten’, aldus SVT Sport.

Vermoedelijke verdediging blijft gissen
Volgens Dagens Nyheter zou Zweden kunnen opteren voor een opstelling met Robin Olsen in het doel, ondersteund door verdedigers Emil Holm, Victor Nilsson Lindelöf, Carl Starfelt en Ludwig Augustinsson. Er wordt gespeculeerd over een mogelijke strijd om posities, met name tussen Holm en Linus Wahlqvist Egnell voor de rechtsbackpositie. Zo neemt Aftonbladet Egnell op in de vermoedelijke opstelling en Dagens Nyheter Holm. Ook verschilt het duo in de centrale verdediging. Zo plaatst Aftonbladet Filip Helander naast Lindelöf, terwijl Dagens Nyheter vermoedt dat Starfelt naast Lindelöf zal staan.

Het Zweedse middenveld
Het middenveld bestaat mogelijk uit Mattias Svanberg op rechts, met de ervaren Albin Ekdal en Jens Cajuste centraal, en Emil Forsberg behoudt zijn positie op links, ondanks sterke concurrentie van Jesper Karlsson. Zowel Dagens Nyheter als Aftonbladet zijn het daarmee eens. Karlsson's recente prestaties, waaronder twee doelpunten en een assist tegen Moldavië, hebben zijn status versterkt, maar lijken niet voldoende om hem een startplaats te bezorgen. Bondscoach Janne Andersson meent echter dat de middenvelder "heel dichtbij" een plek in de basiself is.

Doorschuiven Kulusevski
De meest opvallende afwezigheid is die van aanvaller Alexander Isak, wiens blessure een herstructurering in de aanval noodzaakt. Het ontbreken van Alexander Isak betekent mogelijk dat Dejan Kulusevski doorschuift om samen met Viktor Gyökeres de aanval te vormen in het 4-4-2-systeem van Zweden. Zowel Dagens Nyheter als Aftonbladet vermoeden dat bondscoach Andersson Kulusevski als aanvaller gaat positioneren.

Aanvallend spel
Met een dergelijke opstelling lijkt Zweden zich voor te bereiden op een strategisch, aanvallend spel om de Belgische verdediging uit te dagen. De dynamiek tussen Kulusevski en Gyökeres wordt cruciaal, gezien de herstructurering van de aanval door het ontbreken van Isak. Ondertussen werd er getwijfeld aan de fitheid van sleutelspelers zoals Olsen, Forsberg en Starfelt, maar aangezien Dagens Nyheter aangeeft dat ze allemaal zorgvuldig zijn behandeld en hebben getraind in de aanloop naar deze essentiële confrontatie, lijken ze allemaal inzetbaar.

Belangen nog onduidelijk
De confrontatie belooft een tactisch steekspel te worden, waarbij beide teams tot het uiterste zullen gaan, ongeacht de belangen die op het spel staan. Voor Zweden is de uitdaging duidelijk. Een overwinning is noodzakelijk tegen België om hun EK-dromen levend te houden, mits Oostenrijk onderuitgaat op dezelfde avond.