Doku en Lukebakio schieten Rode Duivels voorbij Oostenrijk en naar het EK

Rode Duivels geven het nog bijna weg, maar hebben EK-ticket beet

13 oktober 2023 om 22:43
Laatste update: 13 oktober 2023 om 22:50

De Rode Duivels hebben zich kunnen verzekeren van een plekje op het EK. Tegen de grootste concurrent Oostenrijk was het stevig bikkelen, gaven ze een 0-3 nog bijna weg, maar werd er met 2-3 gewonnen.

De Oostenrijkers ontvingen in een vol huis de Rode Duivels en hadden duidelijk een stevige boost gekregen van het uitverkochte stadion. Het bleek een stevige test voor onze nationale ploeg, dat al snel naar achteren werd gedrukt door Oostenrijk.

Het was even afzien voor de Rode Duivels, maar de individuele kwaliteit van de jongens van Domenico Tedesco bleek toch te groot. Dodi Lukebakio had slechts één actie nodig om na elf minuten voetballen voor de 0-1 te zorgen. Efficiëntie.

Een echte klap bleek het niet te zijn voor Oostenrijk, dat enthousiast bleef voetballen en meermaals Sels aan het werk kon zetten. De thuisploeg bleef de betere ploeg, maar ondanks het vele balbezit en enkele kansen zat scoren er voor rust niet meer in.

Tedesco zocht naar meer stabiliteit en bracht Yannick Carrasco bij rust op het veld. Veel beter lopen deed het echter niet voor de Rode Duivels, die nog steeds naar achteren werden gedrukt door de thuisploeg.

De Oostenrijkers op weg naar een doelpunt? Niet dus. De flankaanvallers bij de Rode Duivels konden hun duivels nog eens ontbinden en beslisten de wedstrijd helemaal. Dodi Lukebakio zorgde met een afgeweken bal voor de 0-2, Doku hielp met een schitterende assist voor Romelu Lukauk voor de 0-3. Een uur gespeeld, de wedstrijd leek voorbij.

Leek is het grote woord. Want helemaal voorbij was de partij toch niet. Twintig minuten voor tijd kwam er toch nog een sprankeltje hoop voor de Oostenrijkers, die na balverlies van Doku optimaal konden profiteren en scoren via Laimer. Even later kreeg Amadou Onana ook nog een tweede gele kaart en dus uiteindelijk ook rood.

Het ging voor de Rode Duivels nog van kwaad naar erger nadat Theate enkele minuten later hands begin in de zestien en de Oostenrijkers een strafschop kregen en op 2-3 kwamen. Tedesco greep in, liet Vermeeren en Keita debuteren, en trok uiteindelijk nog de 2-3 over de streep.