De VP Lessen na Antwerp – Shakhtar Donetsk

VP Lessen: Meer dan een mentale tik voor Antwerp na nachtmerrie tegen Shakhtar

5 oktober 2023 om 08:00
Laatste update: 5 oktober 2023 om 08:00

Woensdag beleefde Royal Antwerp FC een ware nachtmerrie in de Champions League. Ondank een 2-0 voorsprong tegen Shakhtar Donetsk verloor het uiteindelijk met 2-3. Wat moet je onthouden van de partij tegen de Oekraïners? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Vermeeren bevestigt
Hij is amper achttien lentes jong, maar na zijn goede prestatie tegen Barcelona was Vermeeren ook tegen Shakhtar Donetsk de uitblinker aan de kant van Antwerp. In de eerste helft recupereerde hij de ene na de andere bal en verdeelde hij ook het spel. Vermeeren was voor de pauze goed voor twee assist. In tegenstelling tot veel van zijn ploegmaats bleef hij na de rust wel overeind. De buitenlandse scouts hadden weer heel wat te noteren.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Keihard leermoment
Wie aan de rust nog iets gaf voor de kansen van Shakhtar Donetsk zal door heel wat personen scheef zijn bekeken. Voor de rust leken de Oekraïners immers nog weinig op de ploeg die ze ooit waren in de Champions League. De spelers van Antwerp kwamen er evenwel achter na de pauze dat het Kampioenenbal niet de Jupiler Pro League is. Fouten worden keihard afgestraft. En Antwerp maakte heel wat fouten na de rust.

Oranje niet boven
In de Jupiler Pro League is Janssen al een paar matchen op zoek naar zijn beste vorm. Ook woensdag kwam er weinig gevaar van de spits. Toch was hij niet de zwakste Nederlander op het veld. Op het middenveld kwam Ekkelenkamp te kort en achterin liet Wijndal opnieuw een onzekere indruk na. Achterin heeft Van Bommel amper tot geen opties meer over om in te grijpen. Een vervelende situatie voor de trainer.

Penaltyspook
Halloween is pas voor het einde van de maand, maar Antwerp is nu al opgezadeld met een spook, een penaltyspook. Tegen RWDM faalde Janssen twee keer vanaf elf meter waardoor The Great Old tegen de Brusselaars op 0-0 bleef steken. Tegen Shakhtar Donetsk stond de Nederlander niet meer bovenaan het lijstje. Alderweireld nam zijn verantwoordelijkheid. Ondanks als zijn ervaring was de verdediger duidelijk onder de indruk van de omstandigheden. In de 97e minuut schoot hij de laatste kans op een punt naast. Als je één iemand zo'n misser niet gunt, is het Alderweireld, maar de realiteit is dat de ultieme poging nog een tijdje door het hoofd van de verdediger zal spoken.

Harde klap
Een 5-0 nederlaag bij FC Barcelona, dat kun je als Antwerp nog kaderen. Maar wat er woensdag gebeurde in het tweede Champions League-duel van de groepsfase is een pak moeilijker te kaderen/aanvaarden. De realiteit is ook keihard. Antwerp staat na twee matchen nog met lege handen. Met het oog op de derde plaats had woensdag gewonnen moeten worden. Dat gebeurde niet. De kansen op Europese overwintering kregen een serieuze tik en de mentale tik deed al zo'n pijn.