Geen record voor Koita, hattrick van Van Binst de snelste in België

Slechts één speler in België scoorde ooit sneller een hattrick dan Koita van STVV

24 september 2023 om 15:56
Laatste update: 26 september 2023 om 10:27

Aboubakary Koita was zondag tijdens de Limburgse derby on fire. De speler van STVV scoorde een hattrick in minder dan zes minuten tijd tegen KRC Genk. Er zat dus amper tijd tussen de eerste en de derde treffer van Koita, maar een Belgisch record leverde het Koita evenwel niet op met dank aan Gilles Van Binst.

In de 31e minuut stond het in Genk en STVV nog 0-0 toen Koita voor zijn eerste van de namiddag tekende. 5 minuten en 53 seconden later was de hattrick van de Belgische Senegalees compleet. Koita bracht op zijn eentje STVV op een 0-3 voorsprong tegen Genk. Uiteindelijk eindigde het duel op een 3-3 gelijkspel.

Koita kon dus zondag geen zege vieren en een record als troostprijs heeft ie ook niet beet. Voor de snelste hattrick ooit in de Belgische Eerste Klasse moeten we al terug naar 1976 gaan. Toen had Van Binst bij Anderlecht nog geen vier minuten nodig om drie goals na elkaar te scoren tegen Beerschot.

Wesley Sonck – die zondag commentaar gaf bij STVV–Genk – had in 2002 iets meer dan 6 minuten tijd nodig om drie keer te scoren tegen KV Mechelen. Ook Marc Wilmots bij KV Mechelen had in 1993 zes minuten tijd nodig om een hattrick te scoren. Tegenstander van dienst was toen KAA Gent.

Record van Orban
Nu we toch over KAA Gent bezig zijn. Eerder dit jaar had Gift Orban slechts 3 minuten en 24 seconden nodig tegen Basaksehir om een hattrick te maken. De match van Gent tegen de Turken was er eentje in het kader van de Conference League. Orban heeft sindsdien in dat toernooi het record te pakken.