Barcelona: Meer dan een club met vieze papieren

Antwerp-opponent Barcelona van andere kant: Meer dan een club met vieze papieren

19 september 2023 om 20:45
Update: 19 september 2023 om 20:45

Dinsdagavond is het zover voor Royal Antwerp FC, The Great Old start de groepsfase van de Champions League tegen de Spaanse grootmacht FC Barcelona. De kampioen van België gaat op bezoek bij de kampioen van Spanje in het miljoenenbal. Barcelona geldt als één van de meest iconische clubs van de Europese voetbalvelden. Voetbalprimeur.be heeft meerdere weetjes op een rijtje gezet over Barça.

De Zwitserse roots van Barcelona
Barcelona werd in 1899 opgericht door de Zwitser Johannes Gamper. Hij deed dit samen met andere liefhebbers waaronder Britten, Zwitsers en Catlaanen. Gamper werd in Catalonië bekend als Joan Gamper. De Zwitser kwam uit Basel en koos bij Barcelona voor dezelfde clubkleuren als zijn FC Basel: rood en blauw. Gamper was zelf ook fanatiek voetballer en hij werd naast bestuurslid ook aanvoerder van Barcelona. Gamper maakte in 48 wedstrijden meer dan 100 doelpunten voor Barcelona.

Mes Que Un Club
Slogans zijn niet uniek in de voetbalwereld. We kennen bijvoorbeeld “No sweat, no glory” van Club Brugge en de Engelse slogan “You’ll never walk alone” van Liverpool. “Mes Que Un Club”, de slogan van Barcelona is misschien wel de bekendste uit de voetbalwereld. De slogan vond zijn oorsprong in 1968, toen de voorzitter Narcís de Carreras het volgende riep over de club: “Barcelona is meer dan alleen een voetbalclub”. De roep van de Carreras is blijven hangen in Barcelona.

Barcelona supporters worden culer genoemd
Culer is de bijnaam voor de supporters van Barcelona. Deze bijnaam is ontstaan toen Barcelona nog voetbalde in het stadion van Carrer de la Indústria. Dit stadion zat destijds met de kont tegen de straat aan. Het woord culer komt van de Catalaanse term cul, dat ‘kont’ betekent. De harde kern van Barcelona heeft ook een eigen naam, deze wordt de Boixos Nois genoemd. Dit betekent ongeveer: de gekke jongens.

Het meest succesvolle jaar van Barcelona
Het meest succesvolle jaar van Barcelona was in het debuutseizoen van Pep Guardiola. De Spaanse hoofdtrainer had destijds de beschikking over een elftal met Lionel Messi, Samuel Eto’o, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic, Xavi en Yaya Touré (de assistent-trainer van Standard).

In dit jaar wist Barcelona landskampioen te worden in Spanje en won het de Spaanse beker; de Copa del Rey. Ook de Spaanse Supercup werd gewonnen. Naast het nationale succes werd ook de Champions League, de UEFA Supercup en de Wereldtitel gewonnen. In totaal behaalde Barcelona dat jaar maar liefst zes prijzen.

De prijzenkast van Barcelona
De prijzenkast van Barcelona puilt uit. De club is een van de meest succesvolle voetbalclubs van Europa en dat is te zien aan de prijzenkast. Een prijzenkamer zou beter passen dan een prijzenkast voor Barcelona.

De Blaugranas wonnen:
4 keer de Champions League
1 keer de Europacup 1
4 keer Europacup 2
3 keer de FIFA Worldcup
27 keer Spaans kampioen
5 keer UEFA Supercup
31 keer Spaanse beker
14 keer Spaanse Supercup

Het grootste stadion van Europa
Camp Nou, de thuishaven van Barcelona, is het grootste voetbalstadion van Europa. Het werd tussen 1955 en 1957 gebouwd. Eerst kreeg het stadion eigenlijk de officiële naam ‘Estadi del FC Barcelona’, maar het stond al snel bekend onder de populaire naam ‘Camp Nou’ wat letterlijk ”Het nieuwe veld” betekent. Het gehele bouwproject van het stadion kostte 288 miljoen peseta’s, wat ervoor zorgde dat de club zich flink in de schulden stak. Op dit moment wordt er aan het stadion gewerkt, een tegenvaller voor Antwerp. De clubs gaan de strijd aan in het Olympisch Stadion Lluís Companys. 

De financiële problemen van Barcelona
Dit jaar werd bekendgemaakt dat Barcelona stopt met het televisiestation Barça TV, hiermee heeft de club direct 150 mensen ontslagen. Barcelona gaf aan dat het niet anders kon dan te bezuinigen. De financiële problemen van Barcelona zijn al langere tijd geen geheim en de club is dit jaar ook verwikkeld geraakt in een corruptieschandaal.

FC Barcelona wordt ervan beschuldigd meer dan 7 miljoen euro te hebben betaald aan een topbestuurder van de Spaanse scheidsrechtersbond. Er zijn nog geen straffen uitgedeeld, maar Barcelona heeft dit jaar meerdere stappen gezet om te snijden in het budget. Dit deed de club ook om te voldoen aan de financieringseisen die de Spaanse voetbalbond stelt aan alle clubs die uitkomen in La Liga.

De financiële problemen van Barcelona worden ook duidelijk in de onderhandelingen met de spelers. Er zijn al meerdere voorbeelden van spelers geweest, waarbij de spelers gedeelten van hun salaris inleverden. Gerard Piquet is een voorbeeld van een speler die een flink gedeelte van zijn salaris inleverde om toch bij Barcelona te kunnen blijven spelen. Barcelona was ook niet in staat om Lionel Messi te behouden in verband met zijn hoge salaris.

De eerste opponent van Royal Antwerp FC in de Champions League
Met een uitmatch tegen FC Barcelona heeft Royal Antwerp FC misschien wel het mooist mogelijke affiche te pakken. Helaas vindt de match niet plaats in het Camp Nou, maar desalniettemin staat Antwerp tegenover de Europese grootmacht Barcelona. Het is aan de manschappen van hoofdtrainer Mark van Bommel om te stunten in Spanje.