Mancini vertrekt als bondscoach van Italië

OFFICIEEL: Mancini verrast en vertrekt als bondscoach van Italië

13 augustus 2023 om 14:10

Roberto Mancini vertrekt per direct als bondscoach van Italië. De 58-jarige oefenmeester heeft zelf zijn ontslag ingediend, meldt de bond van het Zuid-Europese land.

Mancini loodste La Squadra Azzurra in 2021 nog naar de Europese titel, maar onder zijn leiding wist Italië zich niet te plaatsen voor het WK in Qatar. De oud-trainer van onder meer SS Lazio, Manchester City en Internazionale probeerde een verjonging door te voeren bij de nationale ploeg, maar in maart luidde hij nadrukkelijk de noodklok. Volgens hem krijgen talenten van eigen bodem onvoldoende de kans in de Serie A.

Nu stapt Mancini zelf op. Er zou een kloof zijn ontstaan over de sportieve koers. Dat is opvallend, omdat de ervaren coach binnen de bond juist steeds meer aan de touwtjes leek te trekken de afgelopen maanden. Hij stond sinds 2018 aan het roer. Mancini zat in juni voor het laatst op de bank tijdens de 3-2 zege tegen Nederland in de Final Four van de Nations League.

Over iets minder dan een maand hervat Italië de EK-kwalificatie met wedstrijden tegen Noord-Macedonië (9 september) en Oekraïne (12 september). Wie er dan op de bank zit, is nog niet bekend. De Italiaanse bond verwacht wel op korte termijn een opvolger te presenteren.