JPL op recordkoers: nooit eerder zoveel verdiend in juli

JPL zit op recordkoers: nooit eerder zulke hoge transfergelden opgehaald in juli

1 augustus 2023 om 12:00
Laatste update: 3 augustus 2023 om 18:53

Het is vaste prik: in de zomermaanden verlaat een heleboel kwaliteit de Belgische velden. Meer dan ooit is de Jupiler Pro League een transitiecompetitie geworden, een springplank naar de Europese (sub)top. Gelukkig vragen onze clubs steeds vaker flink wat boter bij die vette vissen. Zo staat de teller bij het begin van augustus historisch hoog, becijferde VoetbalPrimeur.be.

Er ligt nog een maand aan onderhandelen, tegen elkaar opbieden en versjacheren voor de boeg, maar de voorbije weken is er natuurlijk ook al stevig gehandeld. In het geval van de Belgische clubs was dat niet anders. Zowat al onze topclubs lieten al één of meerdere bepalende kracht(en) verkassen. Daar stond evenwel bijna altijd een lucratieve transfersom tegenover, in die mate zelfs dat de JPL momenteel op recordhoogte zit. Op 1 augustus bedroeg het aantal opgehaalde transfergelden liefst 142,7 miljoen euro. Nooit eerder kleurde die balans zo groen in deze fase van de zomer.

Ter vergelijking: over de hele zomermercato van 2022 heen, met de maand augustus incluis dus, staken de JPL-clubs samen 191,3 miljoen euro in hun zakken. Dat was meteen ook de meest winstgevende periode aller tijden in het Belgische voetbal. Het heeft er alle schijn van dat dat record zal sneuvelen. Om dat ‘doel te bereiken’ zal uiteraard nog flink verkocht moeten worden, maar er staan nog voldoende spelers uit onze competitie in het etalageraam. Als bijvoorbeeld een Gift Orban of Mike Trésor voor ruim twintig miljoen de Belgische deur achter zich dicht trekt, is de helft van die kloof al gedicht. Wie weet, wordt eind augustus de symbolische kaap van de 200 miljoen voor het eerst overschreden in ons land.

Verkopen hoeft natuurlijk geen obsessie te zijn, wel integendeel. Uitstekend voetbaltalent zien we liefst zo lang mogelijk binnen de eigen landsgrenzen aan de slag. Een belangrijke vaststelling is echter dat de Belgische clubs steeds vaker de jackpot durven vragen voor hun spelers, zoals men dat in pakweg Nederland en Portugal bijvoorbeeld al sinds oudsher doet. De kloof is evenwel nog niet volledig gedicht. In de Eredivisie staan de totale transferinkomsten op dit moment op 186,29 miljoen euro, Portugal zit daar net onder met 180,28 miljoen. Toeval dat deze landen nét voor België staan op de UEFA-ranglijst? Financiën en sportieve resultaten zijn al langer hardnekkig met elkaar verweven in voetballand.

Top-tien duurste vertrekkers uit de JPL in 2023 (tot dusver):


*Bron: Transfermarkt.be

Enerzijds behouden Nederland en Portugal historisch gezien nog steeds een voorsprong op de JPL. Anderzijds moet onze competitie zich optrekken aan volgende vaststelling: in de top-zes van duurste vertrekkers zijn liefst vijf verschillende clubs vertegenwoordigd. RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC, Club Brugge, KAA Gent en Union Saint-Gilloise haalden al een bijzonder sappig appeltje voor de dorst op. In het geval van Antwerp en Union ging het zelfs om de absolute hoofdvogel uit de clubgeschiedenis.

Ook het buitenland heeft inmiddels begrepen dat de Belgische top erg breed is, waardoor er zowat in de gehele linkerkolom witte merels te vinden vallen. Daarvoor moet echter harde cash op tafel komen. Zelfs Cercle Brugge staat op het punt om een ongelooflijk bedrag op te halen. Voor Ayase Ueda zou Feyenoord zo’n tien miljoen euro ophoesten, waardoor het eerdere record van De Vereniging verpulverd lijkt te worden. Die koers moet de JPL de komende jaren blijven bevaren.