Wie is Aarhus GF? Gestart met zege, maar toch gebrand op revanche

27 juli 2023 om 13:30
Laatste update: 27 juli 2023 om 13:30

Donderdag speelt Club Brugge tegen Aarhus GFA in de Conference League. Wat kan Club verwachten van die tegenstander? De Denen zijn hun topspeler kwijt, maar zijn erop gebrand om een Europese blamage uit te wissen. 

Aarhus GF in het kort
Volledige naam: Aarhus Gymnastikforening
Stadion: Ceres Park, 19.433 toeschouwers
Eindstand vorig jaar: 3e in de Deense Superliga
Trainer: Uwe Rösler
Aantal keer kampioen in eigen land: 5x

Hoe in de voorronde van de Conference League geraakt?
Net als in België zijn er ook in Denemarken Play-Offs aan het eind van het seizoen. De eerste zes clubs mogen daaraan meedoen. AGF werd in de reguliere competitie vierde en kon nog een plaats winnen in die laatste tien topwedstrijden. FC Kopenhagen werd vorig seizoen kampioen in Denemarken.

AGF was door die derde plaats net als Club rechtstreeks geplaatst voor de tweede voorronde van deze competitie. Voor beide teams wordt het dus de eerste Europese wedstrijd van het seizoen.

Weinig vuurwerk in mercato, sterkhouder weg
In tegenstelling tot Club Brugge gaf AGF voorlopig maar weinig uit op de transfermarkt. Het deed vier transfers, waarvan spits Janni Serra en verdediger Michael Akoto transfervrij waren. Rechtsbuiten Tobias Bech kwam over van Ingolstadt, een Duitse derdeklasser. Met een geschatte marktwaarde van één miljoen euro is hij de duurste nieuwkomer. Vleugelback Felix Beijmo kwam dan weer over van Malmö FF.

Aan de andere kant verloor AGF met Yann Bisseck haar beste verdediger. Hij versierde een mooie transfer naar Inter voor ongeveer zeven miljoen euro. Dat kan een slok op een borrel schelen voor Club. 

Tweede seizoen voor Rösler 
Sinds juni 2022 staat de 54-jarige Duitser Uwe Rösler aan het hoofd bij AGF. Hij tekende meteen voor drie jaar en moet stabiliteit brengen. Aan ervaring heeft Rösler zeker geen gebrek. Zo heeft hij onder meer Wigan Athletic, Leeds United en Malmö FF op zijn cv staan als coach. Voorlopig pakte hij wel nog geen prijzen als trainer. 

Schandalige uitschakeling
Op Europees niveau ligt het hoogtepunt van AGF al een tijdje achter ons. In 1989 raakte het tot de kwartfinale van Europacup II, waar het uitgeschakeld werd door FC Barcelona. In Europacup I haalde het in 1961 nog de kwartfinale, die het verloor tegen Benfica. Resultaten waar het huidige AGF alleen van kan dromen. 

Meer nog: AGF moet dit seizoen een nare smaak zien weg te spoelen, want het laatste Europese avontuur was een debacle. In het seizoen 2021/2022 liep het meteen fout in de Conference League. AGF werd daar roemloos uitgeschakeld door voetbaldwerg Larne uit Noord-Ierland. 

De laatste club van Wilshere
Jack Wilshere hing vorig jaar zijn schoenen aan de haak, maar niet voordat hij een weinig succesvolle periode bij AGF had meegemaakt. Hij speelde er uiteindelijk veertien wedstrijden mee en stopte daarna op zijn dertigste met profvoetbal. Wilshere is meteen de bekendste ex-speler van de club, al kan ook de gevreesde centrale verdediger Stig Tøfting nog een belletje doen rinkelen. Hij verzamelde 41 interlands.

Iets verder dan Club
In Denemarken is de competitie al begonnen, maar die is wel nog maar één speeldag ver. Op die speeldag won AGF thuis met 1-0 van Vejle. Een goed begin dus, mét een goal van aanwinst Bech. Het was echter niet meer dan een logische zege, want Vejle is een promovendus.

Laatste opstelling van AGF (3-4-3): Hansen, Kristensen, Tingager, Molgaard, Madsen, Poulsen, Links, Beijmo, Dueland, Bech, Mortensen.