'Vier factoren achter Simons-vertrek: hij miste bevlogenheid bij PSV-spelers'

'Vier factoren achter Simons-vertrek: hij miste bevlogenheid bij PSV-spelers'

17 juli 2023 om 08:01

De klap is spijkerhard aangekomen bij PSV, zo opent De Telegraaf maandag nu bekend is geworden dat Xavi Simons terugkeert naar Paris Saint-Germain. De ochtendkrant stipt vier belangrijke factoren aan achter de keuze van de twintigjarige smaakmaker.

Simons maakt gebruik van de PSG-clausule in zijn contract, waardoor hij de Eindhovenaren slechts zes miljoen euro oplevert. Vermoedelijk verhuren de Parijzenaars hem direct aan RB Leipzig. Het is een klap voor PSV, dat een jaar geleden nog uitpakte met ronkende teksten als 'On loan you said?' en 'He is here to stay'. Het wekte valse verwachtingen bij de fans, wat de teleurstelling des te groter maakt.

De Telegraaf noemt Champions League-voetbal als één van de redenen voor het vertrek van Simons. De aanvallende middenvelder wil koste wat kost op het hoogste podium actief zijn. Als nummer twee van de Eredivisie plaatste PSV zich weliswaar voor de voorrondes, maar daarin ging het de laatste twee jaar mis tegen respectievelijk Benfica en Rangers FC.

Binnen PSV deed Ruud van Nistelrooij er een jaar geleden alles aan om Simons te overtuigen. Dat de voormalig topspits in mei opstapte kwam hard aan bij zijn oogappeltje, met wie hij een vertrouwensband opbouwde. Volgens de krant voelde Simons de 'emotionele connectie die hij had met Van Nistelrooij, de trainer die hem zoveel kansen gaf en belangrijk maakte, niet met Peter Bosz.'

Als derde reden schetst De Telegraaf dat Simons indruk maakte met zijn professionaliteit en bevlogenheid. De spelmaker vormde een eigen begeleidingsstaf en buiten de trainingen bij PSV om wijdde hij ook veel tijd aan zijn ontwikkeling. 'Het was een bevlogenheid die Xavi in onvoldoende mate bij zijn ploeggenoten zag en die hem deed twijfelen of PSV en de Eredivisie de ideale omgeving vormden om zich door te ontwikkelen richting Europese top.'

Tot slot is PSV ook financieel gewoon afgetroefd. Hoewel Simons één van de bestbetaalde spelers in de clubhistorie kon worden, staat het niet in verhouding tot het aanbod van het steenrijke PSG. In combinatie met het sportieve plan, trok het de jonge middenvelder over de streep.