De reden dat vooral Chelsea veel zaken doet met clubs in Saudi-Arabië

Innige collaboratie: waarom Chelsea spelers als Ziyech verkoopt aan Saudi-Arabië

25 juni 2023 om 15:51
Update: 25 juni 2023 om 15:51

Hakim Ziyech, Édouard Mendy, Kalidou Koulibaly en Pierre-Emerick Aubameyang: het lijstje Chelsea-spelers dat in navolging van N'Golo Kanté de overstap moet maken naar Saudi-Arabië is haast eindeloos. VoetbalPrimeur.be legt uit waarom juist spelers van The Blues zo makkelijk de weg naar het Midden-Oosten vinden.

Kanté werd bij Al Ittihad al ploeggenoot van Karim Benzema, Ziyech moet een gevreesd duo gaan vormen met Cristiano Ronaldo bij Al Nassr, Koulibaly (ex-KRC Genk) trekt naar Al Hilal en Mendy gaat het doel van Al Ahli verdedigen. De nieuwe club van Aubameyang moet nog bepaald worden. Chelsea maakt zodoende schoon schip met hulp van het puissant rijke Saudi-Arabië. En dat is geen toeval.

Chelsea-eigenaar werkt samen met Saudi's

Het Saudische Public Investment Fund (PIF), dat sterk in investeert in de nationale competitie, heeft ook belangen in Clearlake Capital. Die investeringsmaatschappij is dan weer eigenaar van Chelsea, samen met vooruitgeschoven pion Todd Boehly. Clearlake Capital zou onder meer miljarden aan activa beheren voor PIF. Hoewel wordt tegengesproken dat de Saudi's betrokken waren bij de overname van The Blues, zijn de banden duidelijk zéér nauw.

Het PIF is ondertussen wel grootaandeelhouder van een andere Premier League-club: Newcastle United. Daarnaast heeft het 75 procent van de rechten in handen van de nationale topclubs Al Nassr, Al Ittihad, Al Ahli en Al Hilal. Exact: de vier clubs waar de Chelsea-spelers nu één voor één worden ondergebracht. Het zorgt voor het nodige rumoer in Engeland, maar vooralsnog lijken de partijen weer een maas in de wet gevonden te hebben.

Financial Fair Play

Zo kunnen Boehly en Clearlake Capital met het oog op de Financial Fair Play-regels schoon schip maken bij Chelsea, terwijl PIF - dat wordt beheerd door de koninklijke familie - de aantrekkingskracht van de Saudische competitie vergroot. In het voetbalgekke land zijn ze namelijk bijzonder ambitieus. Het ultieme doel is de organisatie van het WK 2030. Om Saudi-Arabië op de kaart te zetten als voetballand kan PIF putten uit een rijke bron van naar verluidt 650 miljard dollar, omgerekend zo'n 600 miljard euro.

"Het is wel gek hoe dat gaat. De Saudiërs hebben een belang gekocht in Clearlake Capital. Vervolgens gaf Boehly honderden miljoenen uit aan nieuwe spelers en hebben ze problemen gekregen met Financial Fair Play. En nu gaan alle overbodige spelers naar Saudi-Arabië. Dat lijkt me dubbelspel", werd de gang van zaken al aan de kaak gesteld in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur.

Overigens beperkt de grote schoonmaak van Chelsea zich niet alleen tot Saudi-Arabië. Kai Havertz (Arsenal), Mateo Kovacic (Manchester City) en Mason Mount (Manchester United) zijn zelfs op weg naar een Premier League-rivaal. Andere spelers die mogen vertrekken zijn naar verluidt Marc Cucurella, Christian Pulisic, Callum Hudson-Odoi en Ruben Loftus-Cheek.