Bondscoach over afwezigheid Boniface en Orban: "Eigen geld"

Bondscoach legt afwezigheid Boniface en Orban uit: "Moest m'n eigen geld uitgeven"

12 juni 2023 om 23:43

De Jupiler Pro League bood de laatste jaren een thuis aan enkele geweldige Nigeriaanse spitsen, met Viktor Boniface (Union Saint-Gilloise) en Gift Emmanuel Orban (KAA Gent) als recentste parels. Ondanks hun bijzonder sterke seizoen werd geen van beiden uitgenodigd voor het nationale elftal. Bondscoach Jose Peseiro schuift die verantwoordelijkheid door naar ... de financiële afdeling van de Nigeriaanse bond.

Blijkbaar zit de bond van het West-Afrikaanse land bijzonder krap bij kas. Peseiro kan niet anders dan zich naar die realiteit te schikken. Als één van de maatregelen heeft de Portugees slechts negentien 'buitenlandse' spelers opgeroepen voor het oefenkamp in aanloop naar een belangrijk duel in Sierra Leone. Dat kadert in de kwalificatiecampagne voor de komende Afrika Cup. "Ik kon er slechts negentien selecteren", benadrukt Peseiro bij All Nigeria Soccer"Ik geloof in hen, maar ik moet onze financiële situatie respecteren."

De bondscoach geeft aan dat hij Boniface en Orban wel degelijk gescout heeft, weliswaar op eigen kosten. "Ik gaf mijn eigen geld uit om hen te gaan bezoeken", klinkt het. Tijdens dat bezoek lieten zowel de Union-spits als de Gent-schutter een uitstekende indruk na. "Ze hebben tijd en ik geloof in hen. Ze hebben het fantastisch gedaan."

In de toekomst is er eventueel wel ruimte voor Boniface en Orban, maar nu even niet. "Als ik hen had opgeroepen, had ik enkele andere spelers eruit moeten laten", aldus Peseiro. Daarbij verwijst hij naar grote namen als Taiwo Awoniyi, Ahmed Musa en Victor Osimhen. "Aangezien we een bepalende wedstrijd hebben, kies ik liever voor jongens die ik wel al goed ken", besluit hij.