Gent op rapport: vooral het rooskleurige onthouden na die optater tegen Oostende
Nu ook het strijdgewoel van de Play-Offs helemaal gaan liggen is, kunnen de spelers en trainers uit de Jupiler Pro League aan hun welverdiende (?) vakantie beginnen. VoetbalPrimeur.be geeft hen daarbij graag wat leesvoer mee voor op het vliegtuig: het eindrapport van de clubs uit de top-acht. In deze aflevering komt KAA Gent aan de beurt.
Eindstand
5e met 44 punten (56 na de reguliere competitie)
21W – 9G – 10V
Doelpuntensaldo: 81-44
Hoogtepunt
Begin maart staat Gent voor een sleutelduel met het oog op de Play-Off-verdeling. De komst van RSC Anderlecht sluit het succesvol af. Het wordt 1-0 dankzij een heerlijke treffer van Emmanuel Gift Orban. Eindelijk begint het helemaal door te dringen: de top-vier ligt nog binnen handbereik, zeker met die Nigeriaanse wonderboy aan boord.
Dieptepunt
In de weken na die zege tegen Anderlecht knokken De Buffalo’s zich op en over Club Brugge in de stand. Op de slotspeeldag is nog één driepunter nodig, thuis tegen het al gedegradeerde KV Oostende. Een formaliteit, zou je zeggen. Niets blijkt minder waar … Na de onwaarschijnlijke 1-2-nederlaag zit de Ghelamco Arena in zak en as.
Seizoen in een notendop
Gent vat het seizoen aan met het statuut van outsider. Die schaduwrol krijgt al meteen een ferme knauw: op speeldag twee scheurt talisman Tarik Tissoudali de kruisbanden van zijn knie. Het verklaart mede de wisselvallige start van de ploeg, die begin oktober nog maar vier keer gewonnen heeft. Met ook nog een ferm Europees parcours tussendoor betalen de Gentenaars een zware tol. De lappenmand puilt geregeld uit van de (belangrijke) spelers.
In aanloop naar het WK begint het tij al langzaam te keren, met een 2-0-zege tegen aartsrivaal Club Brugge als merkpunt. Na Nieuwjaar geraakt Gent steeds harder onder stoom, gestuwd door de winterse aanwerving van sensatie Orban. De Champions’ Play-Off ligt voor het grijpen, totdat het op het laatste nippertje dus faliekant afloopt. Des te knap is het dat de Europe Play-Off een fluitje van een cent wordt. Tegen KVC Westerlo wordt de toon meteen gezet (3-1), wat de basis vormt voor een puike zestien op achttien. Zo verzekert Gent zich uiteindelijk voor het negende jaar op rij van Europees voetbal. Eind goed, al goed!
Bepalende spelers
De grootste uitblinkers situeerden zich voornamelijk in het aanvallende compartiment. Met Hugo Cuypers heeft de Jupiler Pro League voor het eerst sinds Romelu Lukaku nog eens een Belgische topschutter afgeleverd. Zijn fysieke belastbaarheid is ronduit indrukwekkend. En toch geraakten zijn prestaties de voorbije maanden wel eens ondergesneeuwd, met ‘dank’ aan collega Orban. De Nigeriaan is een ‘specialleke’: schieten vanuit alle hoeken, maar wel moordend efficiënt. Stel je voor dat dat duo behouden blijft, aangevuld met een herstelde Tissoudali … De Gentse scouting mag overigens tevreden zijn, want ook enkele andere transfers deden het voortreffelijk, zoals de stevige Kamil Piatkowski en spelmaker Hong Hyun-Seok.
Goal nr. 2️⃣5️⃣ een pareltje 🤩
— KAA Gent (@KAAGent) June 8, 2023
Bekijk alle 34 goals van onze topschutter 👉 https://t.co/rrSoq2durT pic.twitter.com/nUn58MfhvD
De trainer
Geroemd en geliefd, vervloekt en gehaat: ook in 2022-2023 was Hein Vanhaezebrouck zijn vertrouwde zelve. Zoals gebruikelijk moesten de scheidsrechters en zijn eigen bestuur het regelmatig ontgelden, al biedt de eerlijkheid te zeggen dat hij wel vaak nagels met koppen slaat. Op tactisch vlak is dat ontegensprekelijk het geval. In zijn intussen gekende systeem kwamen De Buffalo’s vooral na Nieuwjaar weer helemaal los. Op z’n 59e mag Vanhaezebrouck zich met recht en reden tot de opperlaag der Belgische trainers rekenen, met een rugzak tjokvol ervaring. Daar zou hij maar wat graag nog eens uit puren in de strijd om een landstitel. Als het (nieuwe?) Gentse bestuur hem een paar kwaliteitsvolle transfers cadeau doet, zou dat zomaar in 2024 kunnen lukken.