Club Brugge en Brazilianen, een lastig huwelijk: breekt Thiago de 'vloek'?
Ivan Thiago moet komend seizoen voor doelpunten zorgen bij Club Brugge. Hij is de negende Braziliaan die het shirt van Club gaat aantrekken. Doet hij het beter dan zijn voorgangers?
Wiver Hernandez (1994-1996)
Een mijlpaal in de geschiedenis van Club, want hij was daar de eerste Zuid-Amerikaan ooit. Het is meteen ook zijn enige 'claim to fame'. Met amper vier wedstrijden voor Club was hij een regelrechte flop. De naam doet bij weinig fans zelfs nog een belletje rinkelen.
Jose Duarte (2000-2003)
Deze naam is bekender, zij het dan om de verkeerde redenen. Op zestien wedstrijden voor Club scoorde hij niet, maar hij is vooral bekend van de UEFA Cup-kater op Olympique Lyon. Hij verloor in blessuretijd de bal en zette Lyon zo op weg naar de beslissende 3-0. De Europese droom van Club lag zo aan diggelen. Het moet gezegd: Duarte had later nog een uitstekende carrière in China, waar hij aan de lopende band scoorde bij Chongqing Lifan en Shenyang Shenbei. Hij stopte in 2014.
Victor Simões de Oliveira (2004-2006)
Anders dan de twee vorige, want hij was al bekend in België. Bij Beerschot was hij een smaakmaker in het seizoen 2003/2004. Bij Club scoorde hij 10 goals in 44 wedstrijden, maar een vaste waarde werd hij nooit. Hij eindigde zelfs in de B-kern. Na een mislukte comeback bij Beerschot speelde hij nog in Brazilië, Zuid-Korea, Saudi-Arabië, Qatar en India. Daar sloot hij zijn carrière in 2015 af bij Goa.
Felipe Gedoz (2014-2017)
Een middenvelder die barstte van het talent, maar het niet te nauw nam met de discipline. De nu 29-jarige Gedoz sukkelde vaak met zijn gewicht, maar dat weerhield er hem niet van om enkele prachtige goals te maken. Club was zijn laatste avontuur in Europa. Gedoz verdween in de obscuriteit en speelde inmiddels voor enkele kleinere clubs in Brazilië en Argentinië.
Leandro Pereira (2015-2018)
Een diepe spits die het vooral moest hebben van zijn werkkracht, maar bij aankomst weinig anders te bieden had. De statistieken spreken boekdelen. 23 wedstrijden gespeeld, geen enkel doelpunt. Na liefst drie uitleenbeurten kwam hij terecht in Japan. Inmiddels ligt hij onder contract bij Persepolis in Iran.
Claudemir (2015-2017)
Misschien wel één van de meest succesvolle Brazilianen bij Club. Claudemir was nooit een onbetwiste basisspeler, maar wel een trouwe soldaat die Club vaak uit de nood hielp op het middenveld. Tactisch was hij een soort verlengstuk van coach Michel Preud'homme, die hem vaak inbracht om een voorsprong vast te houden. Hij ging uiteindelijk in op een lucratief aanbod uit Saudi-Arabië en speelde inmiddels ook nog in Portugal en Turkije.
Luan Peres (2018-2021)
Een vreemd dossier bij Club, waar hij amper vier keer mocht meedoen. Tot verbazing van heel wat fans bleek hij later veel meer in zijn mars te hebben. Hij speelde een sterk seizoen bij Marseille en werd dit seizoen kampioen met Fenerbahçe. Een speler die misschien wel meer kansen had moeten krijgen bij Club...
Wesley Moraes (2016-2019, 2021-2022)
Ongetwijfeld de Braziliaan die Club het vaakst heeft doen juichen. Hij had een groot aandeel in de landstitel van 2018 door ruimte te maken voor zijn ploegmaats en te wegen op elke verdediging. Hij trok voor liefst 25 miljoen euro naar Aston Villa, maar raakte geblesseerd en werd nooit meer de oude. Zijn terugkeer bij Club in het seizoen 2011/2012 was een flop. In januari werd zijn huur vervroegd stopgezet.
🇧🇷 He's here. 🔵⚫️ #Thiago2027
— Club Brugge KV (@ClubBrugge) June 12, 2023
Noot: jeugdproduct Alexandre Da Silva speelde in het seizoen 2007/2008 één partij voor Club en heeft de dubbele nationaliteit. We besloten hem niet mee te tellen bij dit overzicht.