De voorgangers van Deila: Van boodschap van Sollied tot vliegtuig van Vercauteren

De voorgangers van Deila: Van boodschap van Sollied tot vliegtuig van Vercauteren

25 mei 2023 om 15:40
Update: 28 mei 2023 om 15:57

In België gebeurt het met de regelmaat van de klok dat een club zijn trainer ontslaat. Minder vaak is het zo dat de trainer de club adieu zegt in het midden van het seizoen. Toch gebeurt het af en toe. Nu doet Ronny Deila het. De Noor gaat zo onder meer Trond Sollied, Gert Verheyen en Frank Vercauteren achterna. VoetbalPrimeur.be rakelt enkele opvallende trainerswissels op.

Vorig seizoen was Deila voor velen in ons land nog een nobele onbekende, ondanks het feit dat hij als trainer landskampioen werd in Schotland (Celtic) en in Noorwegen (Strømsgodset IF). Bij Standard moest hij de Luikse ruïne weer opbouwen. Na een moeizame start kreeg de 47-jarige Noor het voor elkaar. De ultieme bekroning, de Champions' Play-Off halen, lukte niet, maar met zijn manier van werken overtuigde Deila wel het bestuur van Club Brugge. Volgend seizoen moet Deila Blauw-Zwart aan nieuw succes helpen. Het seizoen afmaken bij Standard doet hij evenwel niet.

De videoband van Sollied

Dat Trond Sollied niet schrikt van een opvallende move ontdekte KAA Gent in 2000. Na het seizoen verliet hij immers de Buffalo's voor Club Brugge. Toch zou later het vertrek van de Noor bij Blauw-Zwart nog meer over de lippen gaan. Nadat Sollied Club Brugge twee keer landskampioen had gemaakt, was er buitenlandse interesse. Olympiakos wilde Sollied en de trainer maakte alvast een videoboodschap om aan te kondigen dat hij naar Griekenland zou gaan. Het bericht was nog niet bedoeld voor publicatie, maar toen Sollied op vakantie was, lekten de beelden wel uit. Het huwelijk met Club Brugge was meteen over. Het bestuur van Club Brugge interpreteerde immers dat Sollied zijn ontslag in het Jan Breydelstadion gaf.

Vercauteren pakt ander vliegtuig

In 2008 was Frank Vercauteren aan de slag bij de Rode Duivels. Na een 2-1 nederlaag tegen Armenië gaf Vercauteren in de catacomben van het stadion voor de camera's zelf aan op te stappen bij de nationale ploeg. Toch zou dit niet het meest opvallende vertrek ooit zijn van Vercauteren.

Nadat Vercauteren KRC Genk in 2011 landskampioen maakte, moesten de Limburgers alleen nog door de voorrondes van de Champions League geraken om de groepsfase van het Kampioenenbal te halen. Na een 2-1 nederlaag tegen Maccabi Haifa met Vercauteren op de bank vloog de Genkse selectie terug naar ons land. Het deed dat zonder hoofdtrainer, want op de luchthaven nam Vercauteren afscheid van Genk. Hij koos voor een vliegtuig richting Abu Dhabi om bij Al Jazira aan de slag te gaan.

In 2019 wisselde Vercauteren nog eens opvallend van club. In februari van dat jaar ging hij als Sportief Directeur aan de slag bij Oud-Heverlee Leuven, maar toen in oktober RSC Anderlecht aanklopte, koos hij voor zijn oude liefde. Vercauteren ging samenwerken in Brussel met Vincent Kompany. Dat huwelijk liep voor de voormalige linksbuiten pijnlijk af.

Jankovic wedt op fout paard, Clement op het juiste

In september van 2016 greep het bestuur van Standard in en ontsloeg Yannick Ferrera. Bij KV Mechelen plukte het meteen daarna Aleksander Jankovic weg. De Serviër moest de Rouches terug op de rails krijgen, maar dat lukte niet. Na amper acht maanden kwam Jankovic erachter dat het gras niet altijd groener is aan de overkant en werd hij door Standard ontslagen.

Dan had Philippe Clement het beter voor elkaar. Nadat hij bij Waasland-Beveren bewees op eigen benen te kunnen staan, liet hij in december 2017 de Freethiel achter zich om bij KRC Genk aan de slag te gaan. In zijn eerste jaar hielp Clement Genk aan de bekerfinale. In zijn tweede seizoen pakte hij met de Limburgers de landstitel.

Verheyen beseft dat trainer zijn ook niet alles is

Gert Verheyen was al een tijdje een gerespecteerd analist. Toen hij in 2013 aan de slag ging bij de Belgische U19 maakte hij ook daar indruk. Het publiek wachtte op de grote doorbraak van trainer Verheyen. Er werd hem een mooie toekomst voorspeld. Uiteindelijk wist KV Oostende in 2018 Verheyen te overtuigen om als trainer op het hoogste niveau te beginnen. Verheyen deed het samen met zijn oud-ploegmaat Franky Van der Elst. Oostende beleefde een wisselend seizoen en na een 5 op 30 besefte Verheyen dat het leven meer te bieden heeft dan spelers te trainen, die nooit zijn niveau haalden. “Het is beter dat de club doorgaat zonder mij”, stelde Verheyen vlak voor de start van Play-Off 2. Het was meteen de laatste keer dat Verheyen bij een club langs het veld zou staan als trainer.

Ingebrigtsen 'vertrekt' aan de rust

We hadden in dit overzicht al over Noren en KV Oostende gesproken. Die twee zaken kunnen we nu ook combineren en dan krijgen we het plotse vertrek van Kare Ingebrigtsen bij de Kustploeg. In december van 2019 speelde Oostende op het veld van Charleroi. Uit het niets verstuurde KVO nota bene tijdens de rust van de match dat Ingebrigtsen aan zijn laatste 45 minuten bezig was als trainer van Oostende. De Noor liet ons land achter zich en trok naar het Cypriotische Nicosia.

Thorup in en uit bij KRC Genk

In 2020 ging het bij KRC Genk zeer snel. Na het vertrek van Hannes Wolf werd Jess Thorup aangesteld als nieuwe hoofdcoach. De Deen was amper twee weken aan het werk in Limburg toen hij al zijn koffers mocht pakken. FC Kopenhagen bood hem namelijk een contract aan. Dat hij de Pro League goed kende, speelde in zijn voordeel. Thorup keerde terug naar Denemarken en liet Genk verweesd achter.