Huisanalist bekijkt Anderlecht-tegenstander: Zwakke en sterke punten AZ
Anderlecht neemt het in de kwartfinale van de Conference League op tegen het Nederlandse AZ. Huisanalist Andy Mulders nam de Nederlandse club op onder de loep.
Verwachte opstelling tegen RSC Anderlecht
Pascal Jansen speelt doorgaans in een GK-4-2-3-1. Als we naar de opbouw gaan kijken dan valt op dat de rol van de doelman vrij cruciaal is. Matthew Ryan (ex Club Brugge) is een doelman die comfortabel is met de bal aan zijn voeten. Dit is belangrijk voor het spel dat Pascal Jansen met AZ wil spelen. Als we verder naar de selectie gaan kijken dan zijn er nog enkele bekende spelers binnen dit team van Pascal Jansen. Met Jordy Clasie en Zinho Vanheusden zijn er 3 spelers met een verleden uit de Jupiler Pro league.
Hierbij een korte analyse van AZ Alkmaar.
Opbouwfase
Dit beeld hierboven is een voorbeeld van hoe AZ zich graag opstelt tijdens de opbouwfase, beginnend met de keeper, Matthew Ryan. De twee middenvelders blijven aan de rand van het zestienmetergebied en de twee fullbacks gaan iets hoger, maar houden de breedte. De twee dieper liggende middenvelders zakken ook diep, waardoor ze de tegenstander diep proberen te lokken.
Hierdoor ontstaat er ruimte en kan de doelman een lang bal spelen richting de diepe spits Pavlidis, die 1 op 1 geïsoleerd staat met de verdediger achter hem, waardoor hij het spel kan tegenhouden in afwachting van zijn teamgenoten die het veld oprukken. Daarnaast verwacht Pascal Jansen ook dan de doelman van achteruit kan voetballen met de twee CV’s.
Defensieve omschakeling
Het is geen agressief druksysteem, maar een systeem dat gebaseerd is op man-tegen-man-markering en snelle afronding van passes om de tegenstander tot omzettingen te dwingen. Toch is in staat de tegenstander tot fouten te dwingen. Hoewel de pressing soms mislukt en de tegenstander er doorheen komt, blijkt dit toch een succesvolle factor te zijn binnen het spel van Pascal Jansen.
De afbeelding hierboven toont een typische pressing van AZ wanneer de verdedigers van de tegenstander proberen op te bouwen van achteren uit (tegenstander in de witte kleur, opbouwend van achteren uit).
Hier een visueel beeld (zie blauwe lijnen) van de defensieve opstelling van AZ. Zoals je kan zien proberen ze compact te spelen. Opvallend: iedereen heeft de tegenstander in balbezit in de gaten.
Als we dan verder in deze actie gaan kijken valt meteen op dat er een grote vrije ruimte (zie rode cirkel) is tussen de verdediging en de centrale middenvelders. Van deze ruimte zou RSCA zeker gebruik van kunnen maken. Doordat ze achteraan compact spelen ligt er ook ruimte op de flanken (zie gele zones)
Aanvallende omschakeling
Als we gaan kijken naar de aanvallende intenties van AZ, dan ligt de nadruk sterk op het gebruik van breed spel in het laatste derde deel, met voorzetten in het strafschopgebied als typisch eindresultaat. Het belangrijkste om aan te halen is echter de nauwkeurigheid van deze flankvoorzetten. Maar liefst 41% van de voorzetten van AZ is gelukt, de beste van de Eredivisie.
Een visueel voorbeeld van een dreigende loopactie van AZ. Pavlidis is een goede beweeglijke targetspits die hier de centrale verdediger van de tegenstander meelokt. Karlsson (nummer 11) maakt de omgekeerde loopbeweging in de vrije zone achter de verdediging. De CV’s en zeker Jordy Clasie zijn in staat om deze passing in de diepte perfect uit te voeren.
Sterke punten
- Dreigende flankvoorzetten: beste van de hele Eredivisie.
- ‘Off the ball’ looplijnen: Deze bewegingen zijn in staat om de ruimte en tijd te creëren voor de vleugelverdediger of brede centrale aanvallende middenvelders om voor te zetten.
Hier een voorbeeld van een aanvallende actie met een opkomende backspeler. Beide backspelers zijn in staat om de ganse flank af te lopen, gevolgd door een dreigende voorzet voor doel.
In de afbeelding hierboven maakt Odgaard een overlappende run binnen de vleugelverdediger Yukinari Sugawara. Deze run gaat de aandracht trekken van de vleugerverdediger en de centrale middenvelder. Dit geeft Sugawara een extra optie om de bal achter de verdediging te steken. Daarnaast hij Sugawara ook nog de optie om een dreigende voorzet te geven richting de bewegelijke targetspits Pavlidis. Daarnaast vallen de infiltrerende looplijnen van Mijnmans en Karlsson ook op.
Nog een voorbeeld: Kerkez is in balbezit en heeft de ruimte om naar binnen te snijden. Tegelijkertijd schuift Karlsson links breed. Hierdoor kan Sugawara ongehinderd in het brede kanaal naar binnen rennen. Kerkez speelt vervolgens de pass naar Jordy Clasie, die met een omschakeling de loop van Sugawara vindt. Die speelt vervolgens een gevaarlijke voorzet naar Pavlidis. Dankzij deze balbewegingen en omschakelingen kan AZ kansen creëren vanuit de breedte, en zijn ze een gevaarlijke ploeg als ze in het laatste derde gebied mogen voorzetten.
- Scorend vermogen van Vangelis Pavlidis: 11 doelpunten en 4 assists in 20 wedstrijden.
Pijnpunten
- Ze hebben veel kansen nodig om te scoren
- Momenteel zitten ze in een dipje met 2x verlies en 1x gelijk in 5 wedstrijden. Hiervan zou RSCA moeten profiteren.
- Ze zijn niet sterk op het verdedigen van hoge ballen in de eigen 16-meter. Zeker als de aanvallers van de tegenstander in komen gelopen.
Hier een voorbeeld van zo een voorzet en de inkomende aanvaller van de tegenstander. Hier liggen veel mogelijkheden. De diepe spits die zorgt voor de diepste lijn, met hierachter infiltrerende kopbalsterke spelers.
Hier nog een voorbeeld van zo een voorzet richting de diepe targetspits. Hier gaat de diepe spits het luchtduel winnen van de 2 AZ verdedigers en dreigend naar doel besluiten met het hoofd.
Conclusie
AZ heeft een uitstekend gebalanceerd team. Spelers als Pavlidis, Odgaard en Karlsson zijn uitstekende spelers, die in Europa reeds werden onderschat. Plaats hierbij nog de degelijkheid van Tijjani Reijnders (& Dani de Wit) en de ervaring van Jordy Clasie bij, dan heb je een leuk opbouwend compartiment. Om nog maar te zwijgen over het jeugdig talent met name Milos Kerkez, Yusuf Barasi, Ernest Poku en Fedde De Jong.