Wat te verwachten van Rode Duivels? Huisanalist bekijkt formatie Tedesco
De Rode Duivels nemen het vanavond op tegen Zweden namens de EK-kwalificatiecampagne. Domenico Tedesco begint aan zijn uitdaging als bondscoach van de Belgische nationale ploeg. Huisanalist Andy Mulders bekijkt het systeem en formatie van Tedesco en pent neer wat te verwachten van de ‘nieuwe Duivels’.
Het tijdperk Martinez is gepasseerd en er waait een nieuwe wind rondom de Rode Duivels. De Belgische bond koos uiteindelijk voor de 37-jarige voormalige Schalke-, Spartak Moskou- en RB Leipzig-baas Domenico Tedesco in combinatie met Franky Vercauteren als Technisch Directeur van de Belgische Voetbalbond. De in Italië geboren Duitser was een intrigerende keuze van de Belgische Bond. Ik zal in deze korte analyse de principes die Tedesco hanteert proberen uit te leggen en hoe hij deze zal inpassen bij onze Rode Duivels.
Verwachte opstelling
Zeer moeilijk om te zeggen met welke opstelling Tedesco zal spelen. Met deze kern kan hij alle kanten uit. Ik zou Theate, Onana en Lavia in de basis zetten en dit op basis van onderstaande analyse. Onana als vrije rol tussen verdediging en aanval, KDB als creatief brein. Carrasco en Castagne op de flanken en voorin een sterke spits (Lukaku) met ernaast een zeer wendbare en vinnige Trossard.
Tijdens zijn laatste periode bij RB Leipzig koos Tedesco voor een “zeer agressief” GK-3-4-1-2 systeem, en ik verwacht dat hij dit systeem ook zal gebruiken tijdens de eerste twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Zweden en Duitsland. Domenico Tedesco houdt ervan dat zijn ploeg op het voortouw neemt en aanvallend voetbal speelt. Tedesco wil ook dat zijn ploeg het meeste balbezit heeft. Ik verwacht dus dat de Rode Duivels proactiever naar voren zullen spelen (t.o.v. het spel onder Martinez) en dit zou goed moeten vallen gezien het aanvallend talent dat de Rode Duivels momenteel bezitten.
Opbouw Tedesco
Het eerste waar we naar zullen kijken is de stijl van opbouwen die Domenico Tedesco in zijn ploeg wil implementeren. Zoals gezegd, heeft de Duitse manager de voorkeur gegeven aan een GK-3-4-1-2 formatie, dus het is waarschijnlijk dat hij daar in ieder geval de eerste twee EK-kwalificatiewedstrijden aan vasthoudt. Omdat hij graag het meeste balbezit houdt, wil Tedesco dat zijn teams van achteren opbouwen met de keeper, maar op een bepaalde manier met zijn achterste drieën.
Wat we zien in dit voorbeeld is de doelman in balbezit. De centrale CV schuift hoger (hierdoor dwingt hij de aanvallers van de tegenstanders om niet te hoog druk te zetten aangezien hij ingespeeld kan worden en hierdoor al 1 lij van de tegenstander doorbroken kan worden). Deze CV wordt als het ware als ‘lokaas’ gebruikt De andere 2 CV’s gaan breed en zijn aanspeelbaar in de backlijn. Wat nog opvalt is dat de LM zal inzakken. Als de linkse CV de bal ontvangt van de doelman heeft hij meerdere opties: 1) inspelen LM, die ingezakt is 2) centrale CV die ingezakt is en aangespeeld kan worden in het centrum 3) de RM staat ook vrij aan de andere kant en kan ook aangespeeld worden, mits een lange bal (gezien de positiekeuze van de tegenstander).
Een andere vorm die gebruikt wordt door Domenico Tedesco tijdens de opbouwfase is ongeveer hetzelfde principe. Dezelfde ruitvorm is aanwezig, met de centrale CV opgeschoven om te voorkomen dat de aanvallende spelers van de tegenpartij te hoog drukken. Dit geeft de Rode Duivels in balbezit de tijd om verticaal te spelen, omdat een hoge druk van de tegenstander de pass naar de centrale CV vrij zou maken en de druk van de tegenstander met één enkele pass zou breken. Hieronder een visueel voorbeeld om het uit te leggen.
Het enige verschil hier is dat de CM naar de linker centrale verdedigingspositie is teruggevallen, terwijl de linker CV goed naar voren is geschoven. Het is ook interessant om te zien dat beide vleugelverdedigerstegen de zijlijn staan en niet erg hoog oprukken.
Dit geeft de Rode Duivels een 6 tegen 5 numeriek voordeel in het verdedigende deel van het veld, terwijl ze ook mogelijkheden hebben om de bal verticaal naar voren te spelen. Dit gaat terug op Tedesco's filosofie om een snel en vloeiend aanvallend voetbal te spelen, in plaats van consequent zijwaarts of achteruit te spelen.
Aanvallende omschakeling
Een van Tedesco's aanvalsprincipes is het overbelasten van de brede gebieden tijdens aanvalsfases. Veel van zijn aanvalstactieken zijn gebaseerd op positiespel en korte passafstanden, waarbij spelers vaak van positie wisselen en ruimte vinden tussen de linies van de tegenstander.
Een voorbeeld van deze aanvalsprincipes van Tedesco. In deze aanvalsfase heeft Tedesco het brede kanaal overbelast, met een 4v2 of 4v3 tegen de verdedigers. Net als in de opbouwfase creëren ze opnieuw een ruitvorm, met spits die tussen de linies in deze Half Space valt.
Tedesco wil dat zijn ploeg zo min mogelijk afstand aflegt tijdens deze aanvallende fases van het spel, waardoor de passingsafstanden korter worden en er dus minder ruimte is voor fouten bij de voortgang van de bal. De positionele beweging is ook belangrijk. Met de vleugelverdediger naar voren en breed gaat.
De GK-4-4-2-vorm lijkt dan meer op een GK-4-2-4 (of zelfs GK-4-1-3-2). Wat echter overblijft is een verdedigende middenvelder voor de twee centrale verdedigers die probeert de bal te veroveren en het team te beschermen tegen tegenaanvallen.
De afbeelding hierboven toont opnieuw de impact van de centrale verdedigers in de aanvalsfasen van Domenico Tedesco om overbelasting te creëren in de brede kanalen.
Dit is iets wat niet abnormaal is om te zien bij de Rode Duivels, samen met de mogelijkheid voor infiltrerende spelers in het strafschopgebied om te anticiperen op voorzetten. Daarnaast zie ik hier ook een leuke rol voor Romelu Lukaku, die in de bal kan komen, kan kaatsen en de vrije ruimtes in kan duiken.
Defensieve speelstijl
Verdedigend gezien past Tedesco graag een tegenaanval toe als het balbezit verloren gaat, maar als ze gedwongen worden terug te vallen in een defensieve vorm, wordt het normaal gesproken een GK-5-3-2.
De afbeelding hierboven toont een voorbeeld van de defensieve vorm die Domenico Tedesco hanteert (GK-5-1-3-1).
De positionering van de CM (zie blauwe cirkel) in deze verdedigingsfase is cruciaal om tweede ballen te veroveren en zo weer in balbezit te komen. Hij krijgt dan ook een vrije rol maar moet hij wel de 2e bal veroveren. Wanneer hij de bal verovert, kan hij direct de aanvallende situatie opstarten. Dit kan een taak zijn voor Amadou Onana, die deze functie ook kan uitvoeren bij zijn huidige club Everton.
De afbeelding hierboven toont nog een voorbeeld van de defensieve vorm van Tedesco's met ditmaal een GK-4-1-3-2.
Hoewel de formatie is veranderd, is één ding constant gebleven: de enkelvoudige positie van de CM. Deze middenvelder heeft een zeer belangrijk functie in Tedesco's defensieve systeem bij de club. Al met al draait de verdedigende stijl van Domenico Tedesco om ruimte dekken, en de Duitse manager zit niet graag in een defensieve schelp als zijn ploeg niet in balbezit is.
Domenico Tedesco legt ook de nadruk op het onder druk zetten van de tegenstander. Hoge pressing is kenmerkend voor Duitse coaches en Tedesco is hierop geen uitzondering. Tedesco ‘s systeem moet beschikken over aanvallende spelers die de verdedigers voortdurend lastigvallen als zij de bal in bezit hebben en dit om in gevaarlijke gebieden weer in balbezit te komen en kansen te creëren.
Hier zie je wat Tedesco verwacht van zijn aanvallende spelers wanneer ze de tegenstander onder druk moeten zetten. Wanneer de bal naar achter wordt gespeeld door de tegenstander, moeten de aanvallende spelers directe voorwaartse druk zetten op de tegenstander.
Conlusie
Tedesco was in de ogen van sommigen een nogal interessante aanstelling om de volgende generatie Belgische talenten die door het land komen te leiden. Maar ik heb geprobeerd een beeld te maken over de opvattingen van Tedesco bij zijn vorige clubs. Samen met Franky Vercauteren kan dit wel eens de ideale match worden.