Anderlecht aan de beterhand, maar de weg omhoog is nog lang
Zondagavond konden de fans van RSC Anderlecht met een tevreden gevoel naar huis gaan. Paars-wit had immers met 2-0 van Cercle Brugge gewonnen. Anderlecht lijkt bezig aan de weg omhoog. Hoe komt dat en waarom is de weg nog zo lang? VoetbalPrimeur.be praat je bij.
De Riemer-way or the highway
Sebastiano Esposito? Weg! Fabio Silva? Weg! Wesley Hoedt? Weg! Adrien Trebel? Weg! Anderlecht begon met heel wat ronkende namen en dure jongens aan het seizoen. In de kleedkamer van Riemer passen ze evenwel niet. Richting de buitenwereld verschijnt Riemer altijd met een glimlach op zijn gezicht, maar in de kleedkamer durft hij de baas te zijn. Vind je dat je geen bankzitter bent of onder je niveau speelt? 'Ga dan maar', is de boodschap van Riemer. Het bestuur van Anderlecht hield de trainer niet tegen, want de ingrepen hadden ook een positieve invloed op de loonmassa.
De hand van Fredbeg
Door de wissel Felice Mazzu – Vincent Kompany kwam er een stijlbreuk in het Lotto Park. Mazzu koos voor een meer behouden speelstijl. Toen Anderlecht in november Jesper Fredberg aanstelde, wilde de Deen het anders hebben. De CEO Sports steekt het niet weg dat hij mee de spelstijl van Anderlecht bepaalt. Hij legt daarmee de druk op zijn schouders. Tijdens de winterstop stond Fredberg voor zijn eerste grote examen. Op de transfermarkt moest hij zich bewijzen. Anderlecht had nood aan veel, maar enkel Anders Dreyer en Islam Slimani kwamen. Die twee blijken nu een schot in de roos. De twee gaven paars-wit een nieuwe impuls. Wie op 31 januari had gezegd dat de 34-jarige Algerijn nu al een publiekslieveling zou zijn, was voor gek verklaard. Met weinig middelen was Fredberg succesvol in de winterstop. Aan hem nu om in de zomer dat trucje te herhalen. Geen eenvoudige opdracht.
Slimani is in geen tijd uitgegroeid tot publiekslieveling.
Verbruggen is vertrokken, maar moet nog blijven
Was het Riemer, Fredberg, de hoop op extra inkomsten? Hoe dan ook sinds 26 december van vorig jaar is Bart Verbruggen de eerste doelman van Anderlecht. De voorbije drie maanden bewees de Nederlander dat hij zijn plaats onder de lat niet gestolen heeft. Tegen Cercle Brugge hield hij al voor de vijfde keer in de competitie de nul. In 41.7 % van zijn matchen hield Verbruggen in de Jupiler Pro League de nul. Enkel Jean Butez van Royal Antwerp FC (55.2 %) en Paul Nardi van KAA Gent (47.4 %) doen beter. De twintigjarige Verbruggen klopte ondertussen ook op de deur van Oranje. De Nederlander zit na drie maanden op het hoogste niveau – mede door omstandigheden – al in de voorselectie van Ronald Koeman. Her en der wordt al gefluisterd dat Anderlecht Verbruggen in de zomer moet verkopen om financieel overeind te blijven. Sportief is het te hopen dat Verbruggen nog wat langer blijft. Ondertussen alle respect voor Hendrik Van Crombrugge. De voormalige kapitein van Anderlecht verloor zijn plaats onder de lat, geraakte tijdens de winterstop niet weg, maar gedraagt zich nog altijd als een superprof en een goede collega.
Jan is weer super
Bij de fans van Anderlecht lag Wouter Vandenhaute de voorbije maanden serieus onder vuur. De ondertussen niet-uitvoerende voorzitter van paars-wit nam heel wat beslissingen die verkeerd vielen. Het in huis halen van Jan Vertonghen is er daar op sportief vlak geen van. Meteen nadat hij van Benfica overkwam, had Vertonghen het niet altijd even makkelijk in Brussel. Met ups and downs probeerde hij fit te geraken voor het WK. Dat lukte uiteindelijk ook. Na Qatar is Vertonghen in Brussel echt opgestaan. Hij en niemand anders is de leider van de Brusselse achterhoede. Maatje Toby Alderweireld is ondertussen gestopt bij de Rode Duivels, maar wij zijn er heilig van overtuigd dat Domenico Tedesco hoopt dat Vertonghen nog lang beschikbaar blijft voor de nationale ploeg. Ondertussen profiteert ook Zeno Debast van de aanwezigheid van Vertonghen. De voorbije jaren liep er bij Anderlecht voldoende talent rond, maar waren er niet altijd ervaren spelers die het goede voorbeeld gaven. Nu is dat anders. Met Vertonghen heeft Debast een echte mentor. De jongeling kan ook al eens een steekje laten vallen, Super Jan is immers terug om het op te lossen.
Gezocht: bevestiging in topduel
Hoe goed Anderlecht ook voor de dag kwam tegen Villarreal en Cercle Brugge, het zijn eigenlijk nog geen waardemeters. De Spanjaarden stuurden immers niet hun beste elf de Brusselse wei in. Riemer wacht nog altijd op zijn eerste zege tegen een Belgische topploeg. Ondanks dat het voetbal tegen Genk niet slecht was, vloog paars-wit tegen de Limburgers uit de Beker van België. Op het veld van Club Brugge werd slechts met het nodige geluk een punt gepakt en ook tegen Union, Royal Antwerp FC, KAA Gent en Standard kon Anderlecht onder Riemer nog niet winnen. Een zege in een topmatch is mogelijk wel nodig om de top acht halen. Op de voorlaatste speeldag brengt Anderlecht een bezoek aan Genk. Pas dan kunnen we echt zien welke sprongen Anderlecht maakte.
De realiteit (van het geld)
Ondanks dat Anderlecht de voorbije weken sportief het beter doet, zijn nog lang niet alle problemen in Brussel verdwenen. Na een reeks open brieven en een gesprek met het bestuur kunnen de fans van Anderlecht momenteel weer wat lachen. Maar momenteel heeft de club zoals aangegeven nog niets in handen. Voorlopig staat paars-wit pas op de negende plaats. Is dat binnen een maand en tien dagen nog het geval? Dan is het seizoen over, want dan haalt Anderlecht de Europe Play-Offs niet. Dit seizoen is gebleken dat Europees voetbal echt wel belangrijk is voor Anderlecht. Zowel op sportief als financieel vlak. Een nieuw jaar zonder Europees voetbal dreigt. Dat brengt nieuwe problemen met zich mee. De kas wordt niet aangevuld, de marktwaarde van spelers gaat niet omhoog en de charme om nieuwe spelers te overtuigen wordt minder. Voor de zoveelste keer in de voorbije jaren staat Anderlecht dus voor een cruciale periode. Het zijn weer spannende tijden in Brussel, maar er is weer hoop.