Verklaringen voor VAR-falen gezocht: "Ze hebben duidelijke handvaten nodig"
Meer dan ooit ligt de VAR in het Belgische voetbal onder vuur. De incidenten rond Tajon Buchanan (Club Brugge) en Djeidi Gassama (KAS Eupen) wakkerden het ongenoegen aan tot ongeziene hoogtes en dinsdagavond was het opnieuw hommeles in de halve finale van de Croky Cup tussen KV Mechelen en Zulte Waregem. Een rondvraag leert dat het VAR-vak niet zo aantrekkelijk is onder scheidsrechters.
Het Laatste Nieuws ging op zoek naar verklaringen voor het regelmatige tekorschieten van de VAR. Daarvoor belde het met verschillende hoofdrolspelers, die de garantie kregen dat ze anoniem zouden blijven. De algemene conclusie uit dat rondje vragen stellen? Eigenlijk houden de meeste scheidsrechters er niet van om te VAR'en.
"En als je iets niet graag doet, presteer je ook minder goed", laat een getuige vallen. Het gras ruiken blijft toch het allermooiste. Een deel van de uitleg ligt ook in de financiële vergoeding, zo blijkt. Wie als VAR aan de slag is, krijgt namelijk minder betaald dan de scheidsrechters en assistenten die op het veld actief zijn. "Wie vaak als VAR ingezet wordt, zal reclameren", geeft iemand aan.
Daarnaast zijn de voorschriften niet altijd even helder. Intern heerst er twijfel over bepaalde regels of wanneer er ingegrepen mag worden. "Er zijn refs die zeggen: "Ik weet het niet meer." Ze hebben duidelijke handvaten nodig", verklaart een andere getuige. Dat ligt aan de regelgeving in het voetbal. "Dat is niet zwart-wit zoals in pakweg het hockey. In het voetbal is er veel grijs. Subjectiviteit." Het is nu aan VAR-manager Christof Dierick en de rest van het Referee Department om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen.