Breda maakt gehakt van scheidsrechters en VAR

Belgische arbitrage volledig afgemaakt: "Sommigen zijn bang"

27 februari 2023 om 18:00

Dit weekend lag in de Jupiler Pro League de arbitrage - inclusief de VAR - onder vuur. Bij de RTBF laat voormalig scheidsrechter Stéphane Breda zich uit over wat er momenteel allemaal op de Belgische velden gebeurt.

De meest besproken fase van het weekend was natuurlijk de elleboogstoot van Tajon Buchanan aan het adres van Gift Orban. Scheidsrechter Erik Lambrechts en VAR Kevin Van Damme lieten begaan. "Het is totaal onbegrijpelijk. Ik sta perplex", aldus Breda. "Elke VAR moet direct om een rode kaart vragen, maar deze laat de ref nog niets eens naar de zijlijn gaan."

Hoe kon dit gebeuren? Breda heeft er geen idee over. "Ik heb er echt geen verklaring voor. Is het een technisch probleem – wat ik betwijfel – of was een kwestie van moed … dat is nog zorgwekkender? Wat mij duidelijk lijkt, is dat Van Damme het gaat voelen bij de debriefing."

Twee grote problemen bij Belgische arbitrage
Volgens Breda zijn er in België twee grote problemen. "Ten eerste is er een technische limiet." De ex-scheidsrechter verwijst naar de mindere 3D-technologie om buitenspel waar te nemen en het gebrek aan voldoende camera's. "Ten tweede is er een menselijk probleem. De scheidsrechters, ook binnen de VAR, moeten een persoonlijkheid hebben."

Breda hekelt de huidige generatie scheidsrechters. "Ik merk echter meer en meer een gebrek aan moed en moeite om met de druk om te gaan … zelfs in Tubeke (waar de VAR zit, nvdr) ver van de stadions. We hebben nood aan uniformiteit, maar plots besluiten ze om uit angst uit te glijden. Sommigen zijn bang. We zouden ze beter moeten begeleiden", stelt Breda nog.