Een Belgisch bedankkaartje richting RB Salzburg, waar JPL-clubs kind aan huis zijn

18 januari 2023 om 23:17
Laatste update: 18 januari 2023 om 23:17

KAA Gent stelde begin deze week Kamil Piatkowski voor, een talentvolle Poolse verdediger die overkomt van RB Salzburg. Geen unicum, aangezien hij lang niet de enige is die vanuit de Red-Bull-school probeert om in België een volgende stap voorwaarts te zetten. VoetbalPrimeur.be lijst zijn voorgangers op en tracht uit te vissen waarom de Jupiler Pro League zo’n aantrekkelijke bestemming is voor hen.

Een 22-jarige mandekker met amper zestien wedstrijden in de Oostenrijkse Bundesliga op de teller. Geen adelbrieven die naar adem doen snakken, zou je denken, en toch wordt Piatkowski aangekondigd als een mogelijke topversterking voor De Buffalo’s. Vreemd. Of niet? De verklaring ligt hoofdzakelijk bij het etiket ‘Red Bull’, dat als het ware in drukletters op zijn voorhoofd gekleefd staat. De voorbije jaren zijn de twee meest vooraanstaande ploegen uit de familie van het razend populaire energiedrankje, met name Leipzig en Salzburg, immers uitgegroeid tot ware keurmerken voor aanstormend talent. Wat uit de RB-stal komt, moet (op termijn) dik in orde zijn. Hein Vanhaezebrouck en co hopen dat die aanname ook opgaat voor Piatkowski, die zijn doorbraak in Oostenrijk overigens afgeremd zag door aanhoudend blessureleed.

Het kwaliteitslabel uit Salzburg heeft ook menig andere club uit de JPL al lang overtuigd. De voorbije transferperiodes kreeg onze competitie met de regelmaat van de klok aantrekkelijk bloed ingespoten vanuit de muziekstad. Afgelopen zomer nog stuurden zowel KVC Westerlo als SV Zulte Waregem er al een bedankje naartoe, voor huurovereenkomsten rond respectievelijk Nene Dorgeles en Mamadou Sangaré. Vooral de kwieke aanvaller sloeg in zijn eerste half jaar al geregeld gensters. Ook Majeed Ashimeru (RSC Anderlecht), die in januari 2021 bij ons neerstreek, leerde de kneepjes van het vak bij Salzburg. Na een aanpassingsperiode liet de Ghanees in de lente van 2022 eindelijk zijn ware gelaat bewonderen, tot (ook hier) blessures roet in het eten strooiden.

Een overzicht van alle spelers die RB Salzburg de voorbije vier jaar (al dan niet tijdelijk) inruilden voor een Belgische club:
2022-2023: Nene (Westerlo), Piatkowski (Gent), Sangaré (Zulte Waregem) 
2021-2022: /
2020-2021: Ashimeru (Anderlecht)
2019-2020: Gideon Mensah (Zulte Waregem), Anderson Niangbo (Gent), SmailPrevljak (KAS Eupen)

Opmerkelijk: in alle jaren voordien vond er nooit een overstap plaats vanuit Salzburg richting een Belgische club. Het huwelijk tussen de zestienvoudige landskampioen (sinds 2014 op de troon in Oostenrijk) en ons voetbal valt dus pril, maar gesmaakt te noemen. Het heeft er alle schijn van dat ook andere discipelen in de nabije toekomst de sprong zullen wagen. Welke troeven heeft de JPL het RB-concern te bieden? In de eerste plaats lijkt het platform van doorslaggevend belang. Terwijl Salzburg de laatste jaren regelmatig hoge toppen scheert op het Europese toneel (zelfs in de Champions League), ligt het algehele niveau in de Österreichische Bundesliga ietsje onder dat van onze vaderlandse competitie.

Een blik op de huidige UEFA-ranglijst volstaat om die veronderstelling te bevestigen. Virtueel staat België daar op een achtste plek. De Oostenrijkers moeten het stellen met positie tien, ondanks (of net vanwege?) de overheersing van RB Salzburg. Ook in de jaren voordien stond ons land, met uitzondering van vorig seizoen, telkens hoger aangeschreven. De Belgische middenmoot en subtop vormen dan ook een interessant toevluchtsoord voor jonge wolven uit Salzburg. Ideaal voor zij die nog nét tekort schieten om het waar te maken in de hoofdmacht, maar een grotere uitdaging kunnen gebruiken dan pakweg Austria Lustenau of WSG Tirol.

Daarnaast speelt hoogstwaarschijnlijk ook de aard van ons voetbal een rol. Het is een publiek geheim dat de RB-school synoniem staat voor krachtige, explosieve Duracell-konijnen, die vooruitgestuwd worden door allerhande fysieke parameters. Laat de JPL nu net bekend staan om haar potigheid en hoge intensiteit. In die omgeving kunnen huurlingen uit Salzburg bewijzen of ze uit het goede hout gesneden zijn. Tot slot mag ook de invloed van enkele Duitse trainers niet onderschat worden. Alexander Blessin (ex-Oostende) en Hannes Wolf (ex-Genk) droegen bij hun aankomst in België al een flinke bagage Red Bull met zich mee. Ook andere oosterburen als Bernd Hollerbach of Bernd Storck hebben de naam van het Belgische voetbal harder doen klinken in Duitstalige contreien. Daar lijken beide kampen voorlopig enkel de vruchten van te plukken.