Messi neemt Argentinië bij de hand, geen tweede finale op rij voor Kroatië

13 december 2022 om 21:56

Argentinië is de eerste finalist op het WK in Qatar. Mede dankzij een ongenaakbare Lionel Messi werd Kroatië van het kastje naar de muur gespeeld: 3-0. Argentinië gaat de eerste WK-finale sinds 2014 spelen. Toen verloor het van Duitsland.

Argentinië - Kroatië was een wedstrijd tussen twee grootheden. Want niet alleen Messi aast op zijn allereerste WK-titel, ook aanvoerder Luka Modric van Kroatië aast op eerherstel na de verloren finale van 2018.

Hoewel Argentinië Kroatië overklaste in grote delen van de wedstrijd, was het begin overduidelijk voor de Kroaten, dat zeker in het eerste kwartier een stuk sterker voor de dag kwam. Het combineerde sterk via onder meer Modric, zonder echt grote kansen te creëren. Argentinië kon niet veel meer dan verdedigen, maar trok de wedstrijd in een tijdsbestek van vijf minuten naar zich toe.

Scheidsrechter Daniele Orsato wees na 33 minuten naar de stip nadat Julian Álvarez door doelman Dominik Livakovic naar de grond werd gewerkt. De Kroatische penaltykiller had geen antwoord op de strafschop van Messi. Kort daarna counterde Argentinië in rap tempo naar de 2-0, die door slecht verdedigen van Kroatië door Álvarez zelf gemaakt kon worden.

De drie wissels die Kroatië in de rust doorvoerde brachten Argentinië allesbehalve aan het winkelen. De geest was eruit bij de ploeg van Zlatko Dalic, die ontsnapte aan een grotere achterstand. Kansen waren er genoeg. Het mooiste moment van de wedstrijd was na 69 minuten spelen, toen Messi wederom opstond om Argentinië bij de hand te nemen. Hij speelde Josip Gvardiol dronken, waarna Álvarez zijn tweede goal van de avond kon maken.

Het publiek stond vervolgens op en applaudiseerde voor Modric, die door Dalic naar de kant werd gehaald. Voor de middenvelder (37) was dit naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste WK-wedstrijd ooit. Argentinië speelt zondag de WK-finale tegen de winnaar van Frankrijk - Marokko.