Leye krijgt het vertrouwen: "Was ik bestuurder, ik zou mezelf ook niet ontslaan"

8 oktober 2022 om 11:46

Troosteloos laatste bengelen ze na tien speeldagen, de spelers en staf van SV Zulte Waregem. Het voetbal onder Mbaye Leye is verre van dramatisch, maar punten pakken blijkt bijzonder lastig. Inmiddels is de kloof met de eerste voorgangers al tot vier punten uitgegroeid. Toch behoudt het Waregemse bestuur vertrouwen in Leye. Terecht, vindt die laatste.

“Was ik bestuurder, ik zou mezelf ook niet ontslaan", pakt Leye meteen uit in gesprek met Het Nieuwsblad. Volgens de hoofdcoach is de bereidwilligheid in zijn spelersgroep nog zeer groot. "Ik zie geen ploeg die laatste staat. Ik kan de jongens niks verwijten - ze werken keihard." Ook op statistiekenvlak doet Zulte Waregem het niet zó slecht, benadrukt hij. Het grote werkpunt is wel al gevonden: "In de twee zestienmeters moeten we wel efficiënter en agressiever zijn". 

De meeste doelpunten geïncasseerd én de minste gemaakt: het is geen toeval dat Zulte Waregem de rode lantaarn draagt. "We moeten meer doen met onze kansen - ook op stilstaande fases. En de goals die we slikken, zijn vaak vermijdbaar", analyseert Leye. Tussen de twee rechthoeken is hij dan weer wel tevreden over het veldspel.

"We redden ons!"
Leye zoekt ook andere verklaringen voor de tegenvallende resultaten. De kalender, onder meer. "Na die vier op negen, met ook nog een zege tegen Seraing, troffen we KRC Genk en Charleroi - twee zeer sterke ploegen. We hebben al gespeeld tegen zes van de eerste acht van vorig seizoen", heeft hij uitgerekend. Zo kan het gebeuren dat je onderin verzeild geraakt. "En dan slaat alles tegen dat kan tegenslaan", zucht Leye.

Toch maakt de Senegalees zich weinig zorgen. "Op twee uitzonderingen na - de tweede helft tegen RC Genk, de laatste tien minuten tegen Charleroi - zijn we tactisch nooit weggespeeld", stelt hij. Leye zal dan ook vasthouden aan zijn aanpak. En die zal het gewenste resultaat opleveren, belooft hij. "We gaan ons redden! Ik ken deze competitie. We zijn pas tien speeldagen ver, er gaat nog veel veranderen. De hemel kan niet op ons hoofd blijven vallen", maakt Leye zich sterk. Zaterdagavond mag Zulte Waregem die woorden hard proberen maken in een thuispartij tegen OH Leuven.