Klasbak in zandbak: Bongonda volgt woestijnafdrukken van (gelukte) voorgangers
Na 36 doelpunten in dienst van KRC Genk staat Théo Bongonda op het punt om andere oorden op te zoeken. Niet pakweg La Liga of de Ligue 1 trekt aan zijn mouw, maar wel … Al Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten. De linkspoot zou zeker niet de eerste sterkhouder uit de Jupiler Pro League zijn die voor een avontuur in het Midden-Oosten kiest. VoetbalPrimeur.be lijst de voorgangers van Bongonda op, die er trouwens opvallend vaak succes oogstten.
In de nadagen van een uitgebloeide carrière nog even geld gaan scheppen in de woestijn, het valt niemand te verwijten. In het geval van Bongonda liggen de kaarten echter enigszins anders. De vleugelaanvaller van (dra ex-) Genk is immers slechts 26 jaar jong. In principe komen zijn mooiste jaren er nu dus aan, maar de lokroep van de oliedollars blijkt ook voor twintigers moeilijk te weerstaan. Daarmee treedt Bongonda in de zanderige voetsporen van enkele generatiegenoten, zoals Junior Edmilson (Al-Duhail, Qatar) en Paul-José Mpoku (Al-Wahda, VAE). Dat duo verliet Standard Luik in hun mid-twenties voor een toekomst in de Arabische wereld.
Eerlijk is eerlijk, zij doen dat ook met het nodige succes. In de Qatarese Star League staat Edmilson zelfs te boek als één van de absolute sterspelers. De Brazilobelg veroverde er de landstitel, won verscheidene bekers, blonk uit in de Aziatische Champions League en heeft inmiddels de kaap van de 50 doelpunten al overschreden. Niet verwonderlijk dat de geruchten over een terugkeer naar ons land steeds verder verstommen. Ook het verblijf van Mpoku in de Emiraten viel als lucratief te omschrijven. In anderhalf jaar tijd dwong hij er niet alleen een vetgespekte bankrekening af, maar evenzeer een transfer naar het Turkse Konyaspor.
Terugkeren naar het Westen vanuit de zandbak, het behoort dus wel degelijk tot de mogelijkheden. Sommigen boekten zelfs meermaals een heen-en-terug-ticket, bijvoorbeeld Imoh Ezekiel of Hamdi Harbaoui. Op die laatste lijkt de aard van de bestemming weinig invloed te hebben: waar hij ook aan de bak was, de Tunesiër vond altijd en overal h.et net, getuige zijn 32 Qatarese treffers en liefst 147 (!) doelpunten in onze JPL. Het verklaart waarom de ploegen uit het Midden-Oosten hun blik steeds vaker richten op onze contreien met het oog op versterking. Hieronder vind je een overzichtje van spelers die de Belgische competitie de voorbije tien jaar hebben ingeruild voor de woestijn of spelers die er momenteel aan de slag zijn, maar een verleden hebben bij ons:
Joseph Akpala (Al-Faisaly, Saoedi-Arabië)
Yohan Boli (Al-Rayyan, Qatar)
Cristian Ceballos (Al-Wakrah, Qatar)
Claudemir (Al-Ahli, Saoedi-Arabië)
Oscar Duarte (Al-Wehda, Saoedi-Arabië)
Junior Dutra (Al-Arabi, Qatar)
Collins Fai en Knowledge Musona (Al-Tai, Saoedi-Arabië)
Christophe Grondin (Al-Faisaly, Saoedi-Arabië)
Osama Hawsawi (Al-Ahli, Saoedi-Arabië)
Khaleem Hyland (Al-Batin, Saoedi-Arabië)
Kanu (Al-Raed, Saoedi-Arabië)
Yubi Kobayashi (Al-Khor, Qatar)
Mamoutou N’Diaye (Ohod Al-Medina, Saoedi-Arabië)
William Owusu (Ajman Club, VAE)
Sébastien Siani (Al-Jazira, VAE)
Isaac Kiese Thelin (FC Baniyas, VAE)
Aleksandar Trajkovski (Al-Fayha, Saoedi-Arabië)
Ivan Trickovski (Al-Nasr, VAE)
Klasbak in de zandbak
Zoals bij elk product is goeie reclame onontbeerlijk om de populariteit te doen toenemen. Welke recente sterren uit de Jupiler Pro League hebben de Belgische eer hoog gehouden rondom de Perzische Golf? Eén van de grootste namen die zich er ging uitleven, is Mbark Boussoufa. Na ettelijke prijzen en onderscheidingen bij RSC Anderlecht en een lange Russische periode nestelde de kleine balvirtuoos zich in 2016 in de VAE. Het zou het begin inluiden van vier jaar vertoeven in de regio, weliswaar in verschillende landen. Daarin liet Boussoufa nog geregeld zijn geniale voeten spreken, al speelde de leeftijd hem parten om nog week in week uit paraat te staan.
Sofiane Hanni kan je eigenlijk best als de jongere versie van Boussoufa beschouwen. Dan doelen we niet enkel op zijn speelstijl en positie op het terrein, maar eveneens op zijn parcours. Ook Hanni verruilde Anderlecht voor Rusland, waarna het Qatarese Al Gharafa hem wist weg te lokken. Daar was de nu 31-jarige spelmaker tweeënhalf jaar lang de draaischijf bij uitstek. Nu zijn contract daar afliep, was er even sprake van een terugkeer naar ons land, maar uiteindelijk heeft Hanni besloten om over te stappen naar reeskgenoot Al Ahli. Op die manier blijft hij een tegenstander van Kara Mbodji, nog zo’n ex-speler van Anderlecht. De Senegalese krachtpatser begint straks aan zijn vierde seizoen als leidersfiguur in de achterhoede van het bescheiden Al-Sailiya, dat in de vorige jaargang haar vel slechts ternauwernood wist te redden.
Eén ronkende naam hebben we tot het einde opgespaard: die van Dieumerci Mbokani. Nadat hij jarenlang de verdedigers uit de JPL teisterde met zijn kracht en kunde, koos de Congolees op zijn 35e voor een laatste kunststukje bij Kuwait SC. Maar niet in ‘uitbolmodus’, laat daar geen twijfel over bestaan! Bij de aankondiging van zijn transfer liet Mbokani weten dat hij zou mikken op 30 competitietreffers. Zo’n haast heeft het niet gelopen, maar intussen prijken er wel een Emir Cup én een Koeweitse Premier League extra op zijn al uit de kluiten gewassen palmares. Om maar te zeggen: er is ook leven in de zandbak!