Bekerfinale op komst: Huisanalist analyseert minpunten van KAA Gent

18 april 2022 om 09:43
Laatste update: 18 april 2022 om 09:43

Maandag staat de bekerfinale tussen KAA Gent en RSC Anderlecht op het programma. Eerder legde huisanalist Andy Mulders al de pijnpunten van Anderlecht bloot en nu is het de beurt aan Hein Vanhaezebrouck en KAA Gent.

Hein Vanhaezebrouck is een grote voorstander van een 1-3-4-1-2 startende formatie bij KAA Gent, waarbij deze formatie in de defensieve fase verschuift naar een 1-5-3-2. Hjulsager, de #10, zakt dieper in het middenveld, splitst de twee centrale middenvelders en geeft Gent een extra man in de diepere middenveldgebieden. De achterste vijf blijven strak en compact, wat de tegenstander dwingt om de bal naar buiten te spelen. De verdedigende eenheid verschuift ook en beweegt zich als één geheel naar de bal, zodat er geen gaten in hun verdedigende vorm ontstaan. 


Hoewel Vanhaezebrouck’s team een compacte defensieve eenheid is, zullen ze er ook naar streven om de tegenstander in de wijde gebieden te sluiten, ze te verstikken en de bal te recupereren. 

De opvallende spelers
Tarik Tissoudali: Deze 29-jarige aanvaller heeft een uitstekende technische bagage. Hij is (technisch) zeer sterk in de kleine ruimtes en heeft een neus voor doelpunten. (scoorfrequentie: om de 132min. Hij zit nu al aan 16 doelpunten in 28 wedstrijden). Ondanks zijn technische kwaliteiten zijn de succesvolle dribbels niet doeltreffend genoeg. Hier mag hij meer rendement uit halen.

Vadis Odjidja: De kapitein van dit team (ondertussen 33 jaar) en zorgt voor de rust in de opbouw. Hij is overal op het veld aanspeelbaar, maar als hij mag kiezen verkiest hij de rechterkant. Hij is de aangever van het druk zetten op de tegenstander in balbezit. Hij heeft niet de beste statistieken (nauwkeurigheid passing, balveroveringen) maar hij is zeer belangrijk omwille van de stabiliteit van het middenveld. KAA Gent met of zonder Vadis Odjija is een verschil!

Wat kunnen de pijnpunten zijn van dit KAA Gent?
Als we gaan kijken naar de opbouw van KAA Gent dan valt direct op wat hun doel is: driehoeken vormen om de tegenstander uit hun posities te lokken waardoor er ruimtes kunnen ontstaan. Hierdoor gaan de opbouwende spelers (Kums, Odjidja, Hjulsager) aanspeelbaar zijn en meer ruimte krijgen tussen de linies. Hieronder een voorbeeld van de opbouw van KAA Gent.


Opbouw KAA Gent: 2 centrale verdedigers breed defensieve middenvelder aanspeelbaar centraal om uit te voetballen. Beide ‘wingbacks’ staan hoog in positie. Aan de balkant komt de ‘wingback’ in de vrije zone om aanspeelbaar te zijn, waardoor de CV verschillende mogelijkheden heeft om te bal in te spelen. Andere wingback blijft hoog in positie. Centrale middenvelders staan vrij compact en proberen vrij te komen tussen de linies.


Opbouw lange bal doelman KAA Gent: Indien ze van achterenuit niet kunnen voetballen, opteren ze voor de lange bal (richting Depoitre). Hij staat aan de zijde waar de doelman de bal legt voor een doeltrap. Het hele team schuift in blok naar zijn kant, met uitzondering de flankspeler aan de andere kant.


KAA Gent in balverlies: Beide wingback zakken in waardoor er een 5-mans defensie gaat ontstaan. Op het centrale middenveld blijven de middenvelders in deze zones lopen en vormen ze telkens een driehoek (veelal met de punt naar achter). Beide spitsen (Depoitre en Tissoudali, maar vooral Depoitre met zijn fysieke kracht) starten met de negatieve pressing.


Hier nog een voorbeeld hoe compact KAA Gent in defensief opzicht staat en Anderlecht de vrijheid geeft op de flanken.

KAA Gent speelt zeer compact. Zoals je hieronder kan zien. De ruimtes liggen vooral aan de zijkanten. Hier kunnen wel eens de pijnpunten van KAA Gent liggen. Zie ook de ruimte die Ashimeru krijgt om het spel te verleggen.


Ashimeru is vrij en heeft hij een grote vrije ruimte voor zich. Aan de andere kant heeft Sergio Gomez veel vrije ruimte. KAA Gent probeert het centrum gesloten te houden en laat de tegenpartij (relatief) vrij op de flanken.


Sergio Gomez met een individuele actie gevolgd door een voorzet aan de 2e paal, waar Kouamé alleen staat en de bal kan controleren.


Kouamé staat vrij (kan de bal aannemen en kijken wat hij gaat doen). Op dit moment heeft hij 2 opties: Kiezen voor de trap naar doel of hem afleggen richting strafschoppunt (waar Raman klaar staat). Kouamé doet dit in mijn ogen niet goed en trapt naar doel. Buiten de backlijn staan nog 2 vrije spelers van Anderlecht. KAA Gent verdedigt zeer compact en ondanks het defensief overwicht geraakt Anderlecht toch aan een kans.

Conclusie
Gezien de laatste beelden liggen de pijnpunten vooral wanneer ze direct en compact onder druk worden gezet. Anderlecht moet ervoor zorgen dat de drie centrale middenvelders van KAA Gent niet het spel kunnen verdelen. En de directe voorzetten vanaf de flanken.

Met Sergio Gomez heeft Anderlecht een wapen in huis die voor de perfecte voorzet kan zorgen. Daarnaast zal de aanwezigheid van Zirkzee (tussen de aanvallende linies) ook een meerwaarde betekenen voor Anderlecht. Hij zal aanspeelbaar zijn als een soort ‘targetman’ die in de bal komt waardoor Kouamé de omgekeerde looplijnen kan uitvoeren.