Bekerfinale op komst: Huisanalist legt pijnpunten Anderlecht bloot
Op 18 april bekampen KAA Gent en RSC Anderlecht elkaar in de bekerfinale. Huisanalist Andy Mulders neemt eerst de tactiek van paars-wit en Vincent Kompany onder de loep.
Formatie Anderlecht: 1-4-4-2
Opstellingen KAA Gent – RSC Anderlecht (20/03/2022)
In balbezit heeft Anderlecht de neiging om te verschuiven naar een 1-3-5-2, maar met een middenvelder die in de verdediging valt en iets gevorderd speelt (meestal Josh Cullen). Hierdoor kunnen de brede spelers naar binnen komen, wat past bij hun betere vaardigheden.
Het gebruikmaken van een 2-spits systeem is een ‘innovatieve’ ontwikkeling van het dominante balbezit te behouden. De vleugelspelers en vleugelverdedigers gaan hoog proberen te spelen, waardoor deze voor meer dreiging kunnen zorgen in het aanvallende gedeelte. Beide spitsen, Joshua Zirkzee (20-jarige gehuurd van Bayern) en Christian Kouamé (24-jarige gehuurd van Fiorentina), zijn krap in balbezit maar uiterst gevaarlijk in een tegenaanval.
De opvallende spelers
- Sergio Gomez: 21-jarige linkervleugelverdediger is met 5 doelpunten en 10 assists 1 van de gevaarlijkste spelers van dit Anderlecht. In een vorig artikel had ik al beschreven wat de kwaliteiten zijn van Sergio Gomez, als ook de tactische richtlijnen binnen dit team. Hij is op (relatief) korte tijd uitgegroeid tot 1 van de belangrijkste spelers van dit Anderlecht.
- Joshua Zirkzee: Deze 20-jarige rechtsvoetige aanvaller heeft een vrij grote waarde voor dit Anderlecht. Hij scoorde al 13 doelpunten in 30 wedstrijden (frequentie 151min) voor Anderlecht. Daarnaast gaf hij ook nog eens 6 assists. Hiermee is hij de productiefste speler van Anderlecht, dit seizoen.
- Majeed Ashimeru: 24-jarige, rechtsvoetige centrale middenvelder. Komt er stilaan bovenop. Is voor mij persoonlijk 1 van de revelaties van dit Anderlecht. Speler met zeer veel groeimarge. Nuttige speler voor het team (zie eerdere analyse van Ashimeru).
Wat kunnen de pijnpunten zijn van dit Anderlecht?
We moeten het zeker hebben over de defensieve structuur. Dit is mogelijk het laatste puzzelstukje dat dit Anderlecht onder de knie moet krijgen. Ze trekken net iets te vaak terug naar hun eigen doel (terug verdedigen naar eigen doel), waardoor ze kwetsbaarder zullen worden. De 34 tegendoelpunten in 32 wedstrijden is een slechter resultaat, in vergelijking met vorig seizoen. Ik vind dat ze zeker de kwaliteit hebben om dominant te spelen op de helft van de tegenstander, maar dan moet de defensieve stabiliteit terug gevonden worden.
Defensieve lijn van Anderlecht staat hier vrij laag. Ze houden het centrum gesloten.
Hier merk je ook dat Murillo te laat gaat uitstappen, waardoor en veel ruimte kan ontstaan in zijn rug. Torunarigha doet het hier niet goed. Hij gaat lopen met bal aan de voet i.p.v. de bal in te spelen naar Depoitre, waardoor Castro-Montes in de aanvallende ruimte kan duiken.
Tissoudali hier in balbezit met Sergio Gomez die hem laat lopen. Magallan blijft staan terwijl Hoedt de rugdekking probeert te verzorgen.
Tissoudali ‘scant’ de vrije ruimte in de rug van Magallan, die Tissoudali volledig uit het oog verliest. Murillo staat nergens. Hoedt moet bij Lemajic blijven. Tissudali is aanspeelbaar in de vrije ruimte en kan zeer mooi afwerken.
KAA Gent moet het spel zeer breed houden en ervoor zorgen dat Anderlecht veel van links naar rechts moet lopen. Hierdoor kan er ruimte ontstaan tussen de linies. Anderlecht gaat het centrum proberen af te sluiten, zeker de ballen richting Depoitre die in de bal zal komen, waardoor Tissoudali, Castro-Montes en Samoise aanvallende looplijnen kunnen maken.
Daarnaast is de tandem en Vanhaezebroucks favoriete voorste 2, Laurent Depoitre en Tarik Tissoudali zeer complementair. Tissoudali kan met zijn wendbaarheid, mobiliteit en technisch vermogen een gesel worden voor de (toch iets statische) verdedigers van Anderlecht. Depoitre zal iets dieper spelen, tegen de centrale verdedigers van Anderlecht. Hoe gaat Anderlecht dit opvangen? Cullen laten inzakken en beide backs hoger posteren?
Opbouw RSC Anderlecht: Hier zie je de spelers van KAA Gent de verdediging van Anderlecht onder druk zetten. Hierdoor moet Anderlecht kiezen voor een lange bal (richting Zirkzee) of een moeilijke pass tussen de linies (Verschaeren / Refaelov moeten aanspeelbaar worden tussen de linies).
Anderlecht wil vaak van achterenuit voetballen. Laat dit nu in het voordeel zijn van de tandem Tissoudali & Depoitre. Beide aanvallers zijn sterk betrokken bij het forceren van een fout in een gevaarlijk gebied. Depoitre zet druk op Hoedt (de speler in balbezit), waardoor hij gedwongen gaat worden een moeilijke pass (of lange bal) te spelen. Tissoudali schermt de andere CV af en ligt op de loer gaat proberen aanspeelbaar te zijn, wanneer een teamspeler de bal kan onderscheppen.
In de rug van Sergio Gomez is er regelmatig veel ruimte, omdat hij vaak de aanvallende looplijnen kiest. Hierdoor zou een centrale (defensieve) middenvelder deze positie moeten innemen, maar dit wordt vaak over het hoofd gezien.
Sinds Anderlecht met 4 achteraan speelt, is deze ruimte toch beperkter geworden. Sergio Gomez kan door zijn snelheid en zijn inzicht op de meeste defensieve situaties anticiperen. Daarnaast is de taak ook van dit Anderlecht om het centrum gesloten te houden in balverlies.